Terminalo projektą pradedama vertinti adekvačiai

Pozityvi žinia visiems Lietuvos gyventojams – pasirodė ženklų, kad politikai pradeda adekvačiai vertinti SGD (Suskystintųjų gamtinių dujų) terminalo projektą.

A.Janukonis kritikuoja konservatorių Vyriausybę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Janukonis kritikuoja konservatorių Vyriausybę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Janukonis

2014-01-17 11:19, atnaujinta 2018-02-17 10:33

Visuomenę klaidinantį toną – pūsti miglą į akis ir kurti nepamatuotas iliuzijas – prieš kelis metus uždavė projekto autoriai, konservatorių Vyriausybė.

Galimybė gauti 30 proc. pigesnių dujų per terminalą – tik vienas iš daugelio teiginių, kuriais buvo grindžiamos šio neracionalaus ir valstybei nereikalingo objekto statybos.

Šis buvusios valdžios ant bėgių užkeltas menamos terminalo naudos lokomotyvas, varomas nieko bendro su realybe neturinčia dezinformacija, iš inercijos riedėjo iki šių dienų.

Atrodo, kad pagaliau atsitrenkta į realybės sieną.

Buvusio ministro Arvydo Sekmoko praktikuotas nepamatuotas optimizmas, grįstas totaline nekompetencija, baigiamas išvėdinti, o energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius apie terminalo projektą kalba blaiviai ir racionaliai.

Visuomenei pagaliau pateikiama reali situacija, o ne kuriamos iliuzijos, kurių išsipildymui nėra jokio pamato. Ir tai yra pozityvus dalykas. Norint klaidą taisyti, būtina ją pripažinti.

Tokia pozicija ypač reikalinga šiuo metu, kai sustabdyti įpusėjusių terminalo statybų jau neįmanoma, tačiau būtina siekti, kad šis objektas atneštų valstybei kaip galima mažesnę žalą. Kad terminalas yra pasmerktas generuoti nuostolius, o ne naudą šiandien jau neabejoja niekas.

J.Neverovičius nebijo pripažinti, kad šiuo metu SGD dujų kaina rinkoje yra rekordiškai aukštos.

„Atėjo laikas pakeisti požiūrį į sutartis, paprasčiausiai pirkti dujas už geriausią kainą, nesvarbu, ar jos tiekiamos per terminalą, ar dujotiekiu“, - sako ministras.

Tai – ūkiškas požiūris, būdingas į pelną orientuotiems privataus kapitalo, o ne valstybiniams projektams.

J.Neverovičius taip pat pareiškė, kad valstybė dujas gali pirkti ir iš „Gazprom“, jei koncernas pasiūlytų priimtinas sąlygas.

Vilnių teks bet kokiu atveju aprūpinti „Gazprom“ dujomis. Terminalo gimdytojai – konservatorių vyriausybė – pamiršo informuoti visuomenę, kad SGD terminalo dujos sostinės vartotojų fiziškai nepasieks dėl technologinių priežasčių.

Komentaro autorius yra Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos Tarybos pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.