Įkasta simbolinė kapsulė pažymėjo dujų terminalo krantinės statybų pradžią

Klaipėdos uoste pradėtas vienas svarbiausių būsimojo suskystintųjų gamtinių dujų terminalo etapų – krantinės statyba prie Kiaulės Nugaros salos. Prie šios krantinės jau šiemet bus švartuojamas terminalo laivas – dujų saugykla „Independence“. Iškilmingos ceremonijos metu viename iš krantinės polių palaidota simbolinė kapsulė su laišku ateities kartoms.

Dujų terminalo krantinės poliuose palaidota simbolinė kapsulė su laišku ateities kartoms.<br>V.Gedvilo nuotr.
Dujų terminalo krantinės poliuose palaidota simbolinė kapsulė su laišku ateities kartoms.<br>V.Gedvilo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jan 20, 2014, 1:35 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:07 AM

Teigiama, jog stingdantis šaltis neturėtų sutrikdyti planuojamų pradėti betonavimo darbų. Dėl to šiuos darbus vykdanti latvių kompanija „BMGS“ žada į pagalbą pasitelkti papildomos įrangos, taip pat ir „Smiltynės perkėlos“ keltus. Siekiant akvatoriją išlaisvinti nuo pamažu ją kaustančio ledo prireiks panaudoti ir uosto vilkikus.

Iškilmingoje statybos darbų pradžios ceremonijoje dalyvavęs premjeras Algirdas Butkevičius pasidžiaugė, kad nors Klaipėdos miesto savivaldybė kiek vėlavo išduoti statybos leidimą, darbai vyksta nenukrypstant nuo grafiko.

„Iššūkį įveikėme, savivaldybė savo namų darbus atliko laiku. Šiai dienai visi dokumentai sutvarkyti“, - patikino Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Šaltis koreguoja planus

Uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus neslėpė, jog krantinės statybos pradžia nebuvo lengva. Dėl specifinės Klaipėdos uosto grunto sudėties rangovui prireikė atsigabenti papildomos technikos, kad atraminius polius pavyktų įkalti reikiamame gylyje.

Šiuo metu jau sukalti 65 poliai – pusė tiek, kiek būtina terminalo krantinei. Tikimasi, kad šaltis nesutrukdys laiku pradėti betonavimo darbus.

„Oro temperatūra nėra palanki šiems darbams. Nors Klaipėdos uostas yra neužšąlantis uostas, bet ties Kiaulės Nugara prasideda ledo zona, tad gali tekti panaudoti vilkikus”, - teigė A.Vaitkus.

Darbai gali pabrangti

Uosto specialistai nuolat stebi Kiaulės nugaros salos šlaitus, mat baiminamasi, kad dėl gilinimo ir statybos darbų šlaitai gali tapti nestabilūs. Tačiau šiuo metu esą nepastebėta jokių nuokrypių nuo normos. Pokyčių neva galima tikėtis ankstyvą pavasarį, po ledonešio.

„Šlaito stabilumui gali pakenkti ir prie terminalo krantinės švartuojami laivai. Jeigu šlaitas būtų pažeistas, gali tekti skirti apie 50 mln. litų jam sutvirtinti. Siekiame rasti būdų, kad nereikėtų tokių lėšų skirti. Tačiau esame šio projekto plėtrai pasiskolinę 151 mln. litų, tad pasiruošę viskam“, - tikino A.Vaitkus.

Prie Kiaulės Nugaros salos numatyta pastatyti krantinę, tvirtinimo, aptarnavimo bei švartavimo platformas. Pagal grafiką darbai turi būti baigti šią vasarą.

Dujų kainos neprognozuoja

Lygiagrečiai su statybos darbais vyksta ir būsimojo dujų tiekėjo paieškos. Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius informavo, jog šiuo metu intensyviai vyksta derybos su Lietuvos ir užsienio įmonėmis.

„Norime kuo geresnių rezultatų. Artimiausiu metu turėtų būti aišku, kada derybos pasibaigs. Šią savaitę vykstu į Norvegiją, kur susitiksiu su energetikos ministru, potencialiais tiekėjais.

Dirbame su tikslu, kad dujų kaina Lietuvai būtų sumažinta. Patikinsime vietos įmones, kad Lietuvoje atsiranda puikios galimybės užsiimti didelę dalį rinkos, kad reguliavimas labai liberalus, kad nėra jokių patekimo į rinką barjerų, kad jos gali tiekti dujas be papildomų kaštų“, - teigė ministras.

Jis nenorėjo konkrečiai įvardinti šalių kandidačių, bet patikino, jog tai didieji koncernai, turintys savo prekybos padalinius. Kokia galėtų būti dujų kaina pradėjus veikti terminalui, J.Neverovičius nesiryžo prognozuoti.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.