Nešvarus mūšis dėl klientų ar nesugebėjimas tvarkytis?

Nepriklausomi elektros tiekėjai siunčia žaibus į elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ pusę. Skaičiuodami nuostolius jie kaltina būtent „Litgrid“ dėl patiriamos žalos ar gresiančio bankroto, o „Litgrid“ atsimušinėja aiškindamas, kad nepriklausomi elektros tiekėjai patys kalti, nes pasidarė nemokūs.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

2014-01-20 17:34, atnaujinta 2018-02-17 07:50

Vienas pavyzdžių – įmonė „Elektra visiems“. Jos padėtis keista: įmonė turi veiklos licenciją, tačiau jos partneris – elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ – nutraukė balansavimo sutartį. Kai nepriklausomas elektros tiekėjas tokios sutarties neturi, jis negali vykdyti savo veiklos. „Litgrid“ argumentai: „Elektra visiems“ yra nemoki.

Taip nusprendė Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

„Tačiau jie neturi jokių įrodymų. Kad įmonė būtų paskelbta nemokia, reikia teismo nutarties. Jos taip pat nėra. Dabar tai panašu į situaciją, kai viena įmonė savo konkurentą paskelbia nemokiu“, - situaciją aiškino „Elektros visiems“ atstovas teisininkas Giedrius Gražulis.

Nepaisant to, nuo sausio 18 d., nutraukus balansavimo sutartį, „Elektra visiems“ negali tiekti energijos 1,3 tūkst. savo klientų, tarp kurių yra oro uostų, darželių, ligoninių, gamyklų.

Daro, ką nori?

Ugnis tarp nepriklausomų elektros tiekėjų ir elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ įsiplieskė, kai pernai metų pavasarį pastaroji įmonė su elektros perdavimo sistemų operatoriais iš Latvijos ir Estijos sudarė sutartį. Ja sutariama geresnes sąlygas sudaryti skandinaviškos ir Baltijos šalių energijos importui į Lietuvą. Tuo pačiu trečiųjų šalių pagamintai elektrai sudaromas prastesnis pralaidumas.

„Taip buvo pažeistos konkurencijos teisės normos. O „Elektra visiems“ padarė išvadą, jog dėl to rinkoje, kur nepriklausomas elektros tiekėjas privalo pirkti energiją, pradėjo stipriai kilti jos kainos“, - aiškino teisininkas.

Anot jo, tai buvo priežastis, dėl ko nuo 2013 metų vidurio „Elektros visiems“ veikla pasidarė nuostolinga. Keturi nepriklausomi elektros tiekėjai - „Elektra visiems“, „Energijos kodas“, „Elektros energijos prekyba“, „Imlitex“ - paprašė perdavimo sistemos operatoriaus nutraukti, jų manymu, neteisėtus veiksmus ir padengti dėl to patirtą žalą. „Elektra visiems“ jos priskaičiavo 3 mln. litų.

Kai dėl to buvo kreiptasi į teismus, sulaukta atsakomojo „Litgrid“ veiksmo: savo ruožtu ši įmonė ėmė teisybės dėl susidariusios skolos.

Mat „Elektra visiems“ įsitikinusi, kad jei ne neteisėti „Litgrid“ veiksmai, ji 3 mln. litų nuostolių neturėtų, tokios sumos elektros perdavimo sistemos operatoriui ir nesumokėjo.

Teismas nusprendė: kol ginčas neišspręstas, „Litgrid“ negali nei sustabdyti, nei panaikinti balansavimo sutarties, be kurios nepriklausomas elektros tiekėjas negalėtų veikti.

Nepaisant to, sausio 16 d. „Elektra visiems“ sulaukė „Litgrid“ rašto, kuriame pranešama, kad vienašališkai balansavimo sutartį laiko negaliojančia. Dabar visi nepriklausomo elektros tiekėjo klientai perėjo valstybei įmonei „Lesto“.

Aiškina, kad patys kalti

„Visose „Litgrid“ balansavimo elektros energijos pirkimo-pardavimo sutartyse yra numatyti atvejai, kuriais sutartis gali automatiškai nutrūkti. Tai – vienos iš sutarties šalių nemokumas. Sutartis tarp „Litgrid“ ir „Elektra visiems“ nutrūko būtent dėl šios priežasties“, - teigė „Litgrid“ finansų departamento direktorius Rimantas Busila.

„Litgrid“ turimais duomenimis, pastaruosius keletą mėnesių „Elektra visiems“ apskritai nepirko elektros energijos biržoje ar iš gamintojų, net ir tais atvejais, kai balansavimo elektros energijos kaina buvo žymiai didesnė nei jos kaina biržoje. Anot R.Busilos, visą „Elektra visiems“ klientams reikalingą elektros kiekį šį laikotarpį turėjo pateikti „Litgrid“.  

O Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, kad įmonės veiklai nekiltų keblumų, įpareigojo „Elektra visiems“ užtikrinti įmonės finansinį pajėgumą, reikiamą tiekėjo veiklai vykdyti – padengti 3 mln. litų skolą elektros sistemos perdavimo operatoriui.

Tačiau nepriklausomo elektros tiekėjo atstovas G.Gražulis lrytas.lt aiškino, kad „Elektra visiems“ 3 mln. litų laiko nuostoliais, kurie susidarė dėl pažeistos konkurencijos. Ir laukia, kol „Litgrid“ juos kompensuos, o ne atvirkščiai.

Įsikišo Konkurencijos taryba

Konkurencijos tarybos ekspertai šiuo metu analizuoja „Litgrid“ ir kitų Baltijos šalių perdavimo sistemų operatorių pasirašytą sutartį.   „Elektros kaina aktuali visiems vartotojams be išimtiems – verslui, valstybės  ir savivaldybių institucijoms, kiekvienam iš mūsų. Nors elektros tiekimas yra valstybės reguliuojama sritis, jei tik atsiras pagrįstų įtarimų dėl galimų konkurencijos teisės pažeidimų elektros tiekimo rinkoje, bendradarbiaudami su atsakingomis institucijomis atliksime tyrimą,“ - sakė Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.