Sveikatos apsaugos ministerija nepalaimino „Fortum“ planų Vilniuje

Atliekas deginsiančiai jėgainei, kurią prie Vilniaus ketina statyti suomių kapitalo įmonė „Fortum Heat Lietuva“, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kol kas uždegė raudoną šviesą. SAM nepatvirtino ekspertų pateiktos strateginio pasekmių aplinkai vertinimo (SPAV) ataskaitos. Viceministro Eriko Mačiūno pateiktoje išvadoje sakoma, kad dėl atliekų deginimo gamyklos veiklos gali padidėti oro tarša ir triukšmas.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jan 21, 2014, 5:59 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:43 AM

„Fortum“ ketina statyti šiukšles ir iš dalies biokurą deginančią jėgainę prie Vilniaus-Kauno greitkelio, Panerių seniūnijos teritorijoje.

Suomių kapitalo valdomos verslo milžino planams pasipriešino Trakų Vokės, Grigiškių, Lentvario apylinkių gyventojai.

Juos labiausiai neramina, kad „Fortum“ neapsiprendžia, kokio galingumo jėgainę ketina statyti. Jeigu, kaip vienas variantų, bus statoma 100 MW gamykla, galinti sudeginti 315 tūkst. neišrūšiuotų šiukšlių per metus, atliekos bus vežamos iš visos Lietuvos ar net iš užsienio, nes tokio kiekio atliekų Vilniaus regiono sąvartynuose nebus.

Juolab, kad numatoma statyti ES lėšomis remiamas atliekų rūšiavimo gamyklas. Po rūšiavimo Vilniaus, Utenos ir Alytaus sąvartynuose deginimui tinkamų šiukšlių liks tik apie 180 tūkst. tonų per metus.

„Jeigu šiukšlės bus vežamos iš visos Lietuvos – įsivaizduokite, kokie transporto srautai riedės, koks triukšmas ir tarša. Gamykla statoma teritorijoje, kurios galima tarša pasklis 5 kilometrų spinduliu, kur gyvena apie 30 tūkst. gyventojų. Daugiausia tai šeimos su mažais vaikais, mes iš Vilniaus atsikraustėme, statėmės čia namus, kad kvėpuotume švariu oru, ir še tau, turėsime dusti deginamų šiukšlių dūmais“, - piktinosi Trakų Vokės apylinkėse gyvenantis Kęstutis Kirejevas.

Elektrėnų gyventojai sunerimę, kad dėl „Fortum“ planų neapibrėžtumo jie ir toliau gyvens šalia dvokiančio Kazokiškių sąvartyno. Bendruomenės judėjimo „Elektrėnai – ne Vilniaus sąvartynas“ iniciatyvinės grupės pirmininkas Danas Dambrauskas pateikė tokius argumentus – esą „Fortum“ neapsisprendžia ir aiškiai nepasako, kokio galingumo gamyklą statys, koks bus poveikis aplinkai ir pagaliau, kada pastatys.

„Ar neatsitiks taip, kad šiukšlės jau dabar nelegaliame Kazokiškių sąvartyne ir toliau dvoks? Juk bendrovė „Reenergy“ buvo pateikusi aiškius planus statyti normalaus galingumo, Vilniaus regiono atliekų deginimo poreikius atitinkančią jėgainę. Buvo viskas aišku, vieta parinkta nuo seno pramoninėje Vilniaus zonoje, bet kažkam šis projektas neįtiko. Turbūt „Fortum“ turi galingą užnugarį“, - kalbėjo D.Dambrauskas.

Vilniaus apylinkių gyventojai taip pat atkreipė dėmesį, kad atliekų deginimo gamykla gal pakenkti vandens telkinių draustinio teritorijoje srovenančiam Vokės upeliui.

„Fortum Heat Lietuva“ atstovaujantis viešųjų ryšių specialistas Andrius Kasparavičius tvirtino, jog Vilniaus apylinkių gamtai ir gyventojams atliekų deginimo gamykla nebus pavojinga.

„Dūmai iš gamyklos aplinkai net mažiau kenks, nei iš paprastos krosnies rūktų. Deginimo atliekos išeina ne su dūmais, o kietu pavidalu. Brangiausia gamyklos dalis yra būtent ta, kuri nukenksmina pavojingas aplinkai medžiagas“, - tvirtino A.Kasparavičius.

Jis paneigė kalbas, kad gamykla bus statoma draustinio teritorijoje ir užterš Vokės upelį, kuris ir dabar nešvarus.

A.Kasparavičiaus teigimu, bus atsižvelgta į išsakytas kritines SAM pastabas. Planų statyti jėgainę, kuri gamintų šilumą ir elektrą iš Vilniaus regiono sąvartynų atliekų, „Fortum“ neatsisako. Panašią gamyklą ketinama statyti ir Kaune. „Fortum“ atliekų deginimo gamykla jau veikia Klaipėdoje. Jeigu suomių kapitalo bendrovė įgyvendins savo planus, ji taps atliekų deginimo verslo monopolininke Lietuvoje – nacionalinė energetikos strategija numato, kad šaliai užtenka trijų tokių jėgainių.

Praėjusių metų lapkritį bendrovė „Reenergy“ buvo pasirengusi statyti šilumą gaminančią atliekų deginimo jėgainę „Vilniaus energijos“ teritorijoje, šalia taip pat planuojamos statyti biologinių atliekų mechaninio apdorojimo gamyklos. Tačiau Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija nepateikusi aiškių motyvų, sustabdė statybų leidimo galiojimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.