Vis daugiau pasaulio šalių domisi pigiomis dujomis iš JAV

Daugelis šalių pastaraisiais mėnesiais tariasi dėl dujų tiekimo iš JAV, kur pastebimai auga skalūninių dujų gavyba, informuoja „Reuters“.

Daugelis šalių pastaraisiais mėnesiais tariasi dėl dujų tiekimo iš JAV, kur pastebimai auga skalūninių dujų gavyba<br>123rf nuotr.
Daugelis šalių pastaraisiais mėnesiais tariasi dėl dujų tiekimo iš JAV, kur pastebimai auga skalūninių dujų gavyba<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 24, 2014, 4:04 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:32 AM

Kompanijos iš Kinijos, Japonijos, Taivano, Ispanijos, Prancūzijos ir Čilės už uždarų durų pasirašė dešimtis ilgalaikių kontraktų su JAV tiekėjais, praneša kompanijų šaltiniai.

Kinija tapo viena aktyviausių šalių, perkančių pigias JAV dujas, kurias artimiausiais metais planuojama tiekti vamzdynais į Meksikos įlankos pakrantę, skystinti ir eksportuoti tanklaiviais.

Didelis klientų skaičius ir jų geografija rodo, kad JAV gali tapti viena didžiausių dujų tiekėjų pasaulyje, aplenkdama tokias konkurentes, kaip Australija ir Rytų Afrika. Tačiau tam, kad kontraktai, kurių vertė siekia 2 proc. vidutinės gavybos šalyje, būtų įgyvendinti, vyriausybė turi pritarti naujų suskystintų dujų gamybos įmonių statybai.

„Sudaroma vis daugiau kontraktų, ir tai rodo, kad Jungtinėse Valstijose iš tiesų yra pigių dujų, kurios bus tiekiamos pasaulio rinkai“, – sakė Kolumbijos universiteto Pasaulinės energetikos politikos centro vadovas Džeisonas Bordofas (Jason Bordoff).

Vietos vartotojai nerimauja, kad išaugus eksportui, padidės kainos vidaus rinkoje, todėl vyriausybė kiekvieną eksporto projektą apsvarsto atskirai. Kol kas pritarta tik keturiems projektams. Kompanijai „Cheniere Enregy“ priklausanti įmonė „Sabine Pass“ Luizianos valstijoje per pastaruosius dvejus metus sudarė kontraktų su Europos ir Azijos klientais ir planuoja pradėti tiekti dujas jau 2015 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.