Trys rajonai už elektrą moka gerokai pigiau. Ar tai teisinga?

Vyriausybės palaimintos lengvatos už elektrą kaitina aistras. Trijų rajonų gyventojai šįmet už elektrą moka net 40 procentų mažiau nei kiti. Kitų rajonų gyventojai, anksčiau irgi gaudavę nuolaidų, dabar nesupranta, kodėl jie yra diskriminuojami.

Vyriausybė dosni ne visiems.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Vyriausybė dosni ne visiems.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jan 30, 2014, 3:28 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:42 PM

Paglostė ne visus

Į Ignalinos atominės elektrinės regioną patenkančioms savivaldybės jau ne pirmus metus suteikiama lengvata. Šiais metais iš IAE eksploatavimo nutraukimo fondo atseikėta 2,5 milijonai litų Ignalinos, Zarasų rajonams ir Visagino savivaldybei.

Taip rajonų gyventojams kompensuojami praradimai, susiję su elektrinės uždarymu.

Tačiau Vyriausybė dosni ne visiems. Anksčiau taip pat pigiau už elektrą mokėjusių rajonų gyventojai tikina, kad lengvatos priklauso ir jiems. Todėl žinia, kad vieni mokės mažiau, o kiti daugiau juos supykdė.

Pavyzdžiui, anksčiau lengvatas už elektrą gaudavo ir Utenos rajono, Švenčionių seniūnijų gyventojai. Jie taip pat patenka į 50 kilometrų spindulį aplink Ignalinos AE. Bet už elektrą dabar turi mokėti visą kainą.

„Mes irgi patenkame į šią zoną, tačiau lengvatas mums kažkodėl panaikino. Prašėme jas palikti, bet į mūsų norus niekas neatsižvelgė“, - piktinosi Utenos rajono Tauragnų seniūnas Alvydas Danauskas. Vienu metu šio miestelio gyventojai už elektrą mokėjo perpus pigiau nei kiti Lietuvos elektros vartotojai.

Prašo atstatyti kompensacijas

A.Danauskas sutinka, kad lengvatas reikia kasmet mažinti, kas yra daroma. „Tačiau drastiškai jas panaikinti, be išankstinio perspėjimo, tikrai negerai. Kai kuriems gyventojams tai skaudžiai atsiliepė“, - sakė Tauragnų seniūnas.

Prieš kelerius metus Vyriausybė buvo nutarusi taikyti elektros kainų lengvatas visiems gyventojams, kurie gyvena 50 kilometrų spinduliu. Tačiau vieni rajonai lengvatas gauna, kiti ne. Ir gyventojai nežino, kodėl vieni yra diskriminuojami, o kiti ne.

Patikėjo Seimo narių pažadu

„Mes jau kreipėmės su prašymu atstatyti lengvatas, kurios anksčiau ir mums galiojo. Visi norėtų gauti mažesnes sąskaitas už elektrą“, - teigė Švenčionių rajono Adutiškio seniūnas Arūnas Pirštelis.

Dvi šio rajono seniūnijos taip pat patenka į 50 kilometrų aplink IAE zoną, tačiau kompensacijos už elektrą panaikintos ir jiems.

„Žmonėms tai buvo didelė parama. Negalima taip staigiai panaikinti lengvatos. Mažinti reikia pamažu“, - įsitikinęs A.Pirštelis.

Rajono gyventojai kreipėsi į vietoje išrinktus Seimo narius, kad šie padėtų sugrąžinti lengvatas. Šie rinkėjams esą jau pažadėjo, kad kompensacijos bus atstatytos, tačiau nežino, kokioje situacijoje šis klausimas.

„Mes irgi prašėme, išnaudojome visas galias“, - tikino Utenos rajono, Tauragnų seniūnas.

Geriau paremti investuotojus

Nepriklausomas energetikos ekspertas Rimantas Zabarauskas mano, kad lengvatų nusipelno tie, gyventojai, kurie dėl uždarytos IAE prarado darbą. Daugiausia jų gyvena Visagine.

„Bet čia reiktų tiksliai paskaičiuoti, kokių rajonų gyventojai ir kiek jų neteko darbo. Parama jiems reikalinga, bet tikrai ne visiems“, - mano R.Zabarauskas.

Pasak jo, geriau tuos pinigus skirti investuotojams, kurie sukurtų darbo vietų rajonuose, už tai pažadėjus mokesčių lengvatas. Nes skirtingas lengvatų žarstymas įvairiuose rajonuose tik provokuoja gyventojus.

Visagino gyventojai gaudavo ne tik elektros, bet ir šilumos kainų lengvatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.