Sprendimas apriboti efektyvios elektrinės darbą – neūkiškas

Jau dvi savaites iš Ateities rezervinės katilinės nr. 8 kamino Vilniuje rūkstantys dūmai simbolizuoja faktą, kad šilumos sektorius atsidūrė neūkiškų valstybės sprendimų spąstuose.

V.Janukonis įsitikinęs, kad šiuo metu Vilniuje pigiai galėtų būtų gaminama ne tik elektra, bet ir šiluma.
V.Janukonis įsitikinęs, kad šiuo metu Vilniuje pigiai galėtų būtų gaminama ne tik elektra, bet ir šiluma.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Janukonis

Jan 31, 2014, 2:25 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:51 PM

Sprendimą sumažinti viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) apimtis efektyviai veikiančioms kogeneracinėms jėgainėms, tarp jų – ir Vilniaus termofikacinei elektrinei Nr. 3, priėmė Vyriausybė.

Dabar, spaudžiant –20ºC laipsnių šalčiui – pats E-3 elektrinės efektyvumo pikas. Galinga elektrinė efektyviausiai dirba šalčiausiu metų laiku – tada, kai šilumos poreikis yra didžiausias.

Šiuo metu Vilniuje pigiai galėtų būtų gaminama ne tik elektra, bet ir šiluma. Būtų gaminama, jei elektros supirkimas nebūtų dirbtinai apribotas.

Kokia prasmė neleisti dirbti pilnu pajėgumu E-3 elektrinei, kurioje elektra gaminama po 27 ct/kWh ir padidinti VIAP apimtis Elektrėnų elektrinei, kurios elektros kaina – kone dvigubai brangesnė, 51 ct/kWh?

Beprasmis ir neūkiškas Vyriausybės sprendimas lemia ne tik aukštesnę, nei galėtų būti elektros kainą, tačiau apsunkina ir šilumos gamybą. Kuomet iš elektrinės nesuperkama dalis elektros, ji ir nėra gaminama. Gaminti vien šilumą, kurios poreikis atšalus orams yra didžiausias, elektrinėje yra neįmanoma technologiškai.

E-3 elektrinės darbo apribojimas tiesiogiai atsilieps vilniečiams. „Vilniaus energija“ priversta šilumos gamybą perkelti į mažiau efektyvius gamybos šaltinius – rezervines katilines.

Šilumos tiekėjo patiriami didesni kaštai turės įtakos šilumos tarifui – platesnis biokuro taikymas Vilniuje neleis šilumos kainai mažėti tiek, kiek galėtų. Tikslūs skaičiai šiandien dar nėra aiškūs, tačiau būsimas rezultatas – akivaizdus.

Apie gresiančias pasekmes „Vilniaus energija“ iš anksto informavo tiek sprendimus priimančius valdininkus, tiek visuomenę. Deja, naudingas patarimas nebuvo išgirstas.

Vyriausybei jau šešerius metus yra siūloma perkelti neracionalią ir brangią elektros gamybą iš Lietuvos elektrinės Elektrėnuose į efektyvias Vilniaus, Kauno, Panevėžio ir Alytaus termofikacines elektrines. Deja, sprendimai – atvirkštiniai pasiūlymui.

Šis klausimas paaštrės 2016 metais, kuomet, remiantis dabar galiojančiais sprendimais, VIAP apimtis Vilniaus termofikacinei elektrinei Nr. 3 taps lygi 0 MW.

Komentaro autorius yra Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos Tarybos pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.