Elektrėnus šildys biokuro katilinė

Pradėta statyti šilumos energiją Elektrėnams ir regiono įmonėms gaminsiančios biokuro katilinė. Manoma, kad vartotojai naudos iš jos gali tikėtis jau šį rudenį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-14 16:20, atnaujinta 2018-02-16 07:38

„Naujojoje biokuro katilinėje bus įrengti technologiškai pažangiausi įrenginiai, kurių naudojimas labai efektyvus ir gerokai mažiau taršus, palyginti su senais įrengimais. Tikime, kad šis projektas paskatins biokuro ruošos verslą regione, tad Elektrėnų gyventojai pradėjus veikti naujajai katilinei ne tik mažiau mokės už šilumą, bet ir turės daugiau verslo galimybių“, – sako Juozas Bartlingas, „Lietuvos energijos gamybos“ generalinis direktorius.

Šiuo metu statybų aikštelėje vyksta paruošiamieji darbai. Projekto rangovas atliko bandomuosius gręžimo darbus ir pradeda ardyti betoną būsimų biokuro katilinės komplekso pamatų vietoje. Biokuro sandėlis ir katilinės įrenginiams skirti statiniai bus statomi ant gręžtinių polinių pamatų su gelžbetonine monolitine atramine plokšte – antžemine pamatų dalimi. Pamatus sutvirtinsiantys 400 mm diametro poliai bus įleisti į 14 m gylį.

„Artimiausi darbai – pamatų liejimas. Tą pradėsime daryti, kai tik bus parengta statybų aikštelė. Ant išlietų pamatų bus sumontuoti biokuro katilai, kurie atkeliaus balandį. Vėliau bus konstruojamas pastato karkasas, viduje vyks technologinės įrangos montavimo, o išorėje – apskardinimo darbai“, – apie netolimoje ateityje laukiančius darbus kalbėjo rangovo „Kauno energetikos remontas“ generalinė direktorė Olga Grigienė.

Biokuro katilinėje numatoma įrengti du verdančio sluoksnio vandens šildymo katilus, kurių bendra galia bus per 40 MW. Planuojama, kad vienas iš Suomijoje gaminamų katilų Elektrėnus pasieks balandžio pabaigoje, kitas – gegužės pradžioje. Biokuro katilų matmenys – įspūdingo dydžio. Vieno katilo aukštis siekia 15 m, o skersmuo – 5 m, todėl šių masyvių įrenginių pristatymui į Lietuvą bus skiriamas ypatingas dėmesys.

Išmetamąsias dujas valys du elektrostatiniai filtrai ir du dūmų kondensaciniai įrenginiai. Elektrostatiniai filtrai surinks lakiuosius pelenus iš įvairios temperatūros išmetamųjų dujų. Biokuro katilų efektyvumui padidinti numatyti dūmų kondensacijos energiją išgaunantys įrenginiai, kurie susigrąžina dalį energijos iš išmetamųjų dujų kondensuodami vandens garus.

Biokuro katilinė užtikrins virš 90 proc. Elektrėnų miesto, įmonės „Kietaviškių gausa“ šiltnamių ir „Lietuvos energijos gamybos“ valdomo Elektrėnų komplekso šilumos poreikio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.