Taupioms įmonėms - „žalieji protokolai“

Kaip mažiau suvartoti elektros energijos? Dzūkijos vandentvarkos įmonė įsigudrino tai padaryti, gamindamos elektrą iš biodujų. Ir neliko nepastebėta.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 17, 2014, 5:08 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:57 AM

Ketvirtą kartą organizuotame „Žaliojo protokolo“ konkurse racionaliausiai elektrą vartojusia pripažinta bendrovė „Dzūkijos vandenys“. Pernai ji baigė rekonstruoti dumblo perdirbimo cechą. Jame įrengtas kogeneratorius elektrą gamina iš biodujų.

Neignoruoja aplinkosaugos

Dzūkų bendrovei ugdyti tausojančio vartojimo įpročius labiausiai padeda, tikėtina, ir matematika. Mat ji nuolat analizuoja elektros sąnaudas ir stebi įmonės veiklos rodiklius. Tą daryti jos vadovus skatina ir asmeninės nuostatos, - jie nėra abejingi aplikosaugai.

Į racionalaus energijos naudojimo konferenciją neseniai buvo sugužėję apie 230 dalyvių maždaug iš 160 šalies įmonių. Jie buvo supažindinti su aktualiausiomis efektyvaus energijos vartojimo tendencijomis ir naujausiomis technologijomis, leidžiančiomis sumažinti energijos sąnaudas.

„Dzūkijos vandenys“ įmonių konkurse „Žaliasis protokolas“ dalyvavome pirmą kartą.

„Ši nominacija mūsų įmonei yra gera paskata toliau ieškoti taupymo galimybių ir diegti energetinio efektyvumo sprendimus. Planuojame modernizuoti pastatą, atnaujinti patalpų apšvietimą, diegti inovacijas“, – teigė apdovanojimą atsiėmęs bendrovės „Dzūkijos vandenys“ vyriausiasis energetikas Ričardas Matulevičius.

Turi ir ambasadorę

Šiemet pirmą kartą konkurse buvo pristatyta „Žaliojo ambasadoriaus“ nominacija. Ją pelnyti gali „žaliųjų“ įmonių darbuotojai, per praėjusius metus kūrybiškiausiai ir veiksmingiausiai įdiegę taupumo idėjas įmonėse ar pritaikę inovatyvias technologijas.

Pirmąja „Žaliąja ambasadore“ tapo bendrovės „AQ Wiring Systems“ aplinkos apsaugos specialistė Jurgita Šukienė.

Bendrovės vadovams ir darbuotojams ji per mokymus pateikė daugybę informacijos apie energijos taupymą, tikslus, rezultatus.

Įmonė yra išleidusi lankstinukų su patarimais, kaip galima taupyti. Siekiant padidinti didinti darbuotojų sąmoningumą, organizuojamos įvairios akcijos, konkursai.

Už efektyvių energijos taupymo sprendimų įdiegimą specialus apdovanojimas buvo skirtas bendrovei „Energus“, - jos atstovui Gediminui Širvinskui.  Teikdama elektros energijos taupymo paslaugas pernai ji savo klientams sutaupė beveik 4 mln. litų.

Skatins taupyti

„Žaliojo protokolo” konkurso nugalėtojus išrinko bendrovių „Lietuvos energija“, „Lesto“ bei dienraščio „Verslo žinios“ ekspertų komisija.

„Racionalaus elektros naudojimo sprendimai įmonėms yra naudingi, jie padeda pagerinti veiklos rezultatus.

Taupydamos energiją įmonės tausoja aplinką bei paremia darnaus vystymosi iniciatyvas. Tai - vienas iš gerųjų pavyzdžių, kai socialinė atsakomybė teikia tiesioginę naudą ilgalaikei įmonės veiklai.

Todėl „Žaliojo protokolo“ idėją toliau plėtosime, - dalyvauti projekte kviesime daugiau įmonių. Tikimės, kad tai padės įdiegti taupaus energijos vartojimo įpročius“, - sakė „Lesto“ socialinės atsakomybės projektų vadovas Paulius Stonis.

Būrys padidėjo

Per konferenciją „Energetinio efektyvumo sprendimai – kelias verslo konkurencingumui“ „Žaliąjį protokolą“ pasirašė 15 naujų įmonių. Tad šiuo metu jau apie 130 įmonių yra pasiryžusios taupyti elektros energiją.

„Žaliasis protokolas“ – tai laisva valia pasirašytas susitarimas, kuriuo įmonės patvirtina, kad yra susipažinusios su racionalaus elektros energijos naudojimo idėjomis, - „Tiek, kiek reikia įmonei“.

Jos šioms idėjoms pritaria ir pasižada jas taikyti savo veikloje. Protokolą pasirašiusios įmonės energijos vartojimo efektyvumo priemones įgyvendina praktikoje ir skatina tai daryti savo darbuotojus bei kolegas.

Konferencijoje, kurią bendrovė „Lesto“ organizavo drauge su dienraščiu „Verslo žinios“, patirtimi dalinosi pažangiausius energetinio efektyvumo sprendimus įdiegusios bendrovės „Hitachi“, „Achema“, „EIKA“.

Duomenis apie atliktus darbus ir tyrimus pateikė analitikai bei sprendimų tiekėjai – „European Smart Metering Industry Group“, „Schneider Electric“, „BENCO“.

Per konferenciją taip pat buvo pateikta pavyzdžių, kaip įmonės gali padidinti energetinį efektyvumą.

Konferencija – tai energijos vartojimo iniciatyvos „Tiek, kiek reikia VERSLUI“ dalis. Racionalaus elektros energijos vartojimo skatinimas yra viena iš prioritetinių bendrovės „Lesto“ socialinės atsakomybės krypčių. Taip prisidedama prie aplinkos ir energetinių išteklių tausojimo bei šalies įsipareigojimų vykdant ES klimato kaitos programą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.