Ambicingas projektas sumažinti šilumos kainas gali įstrigti

Vilniuje šiluma atpigs penktadaliu ir bus viena mažiausių Lietuvoje. Tokį planą turi Vilniaus savivaldybė. Trečiadienį Vilniaus miesto taryba svarsto galimybę Termofikacinėje elektrinėje šalia Gariūnų už 720 mlijonus litų pastatyti 540 MW galingumo biokuro katilą.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 5, 2014, 11:30 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:07 PM

Vienos kilovatvalandės (kWh) kaina sumažėtų iki 18,4 cento ir būtų viena mažiausių Lietuvoje. Modernizavus elektrinę, net 70 proc. šilumos būtų pagaminta naudojant vietinį biokurą ir tik 30 proc. importuojamas dujas, taigi tai leistų ženkliai sumažinti sąskaitas už šilumą.

Tokią išvadą po keturių mėnesių pateikė Vilniaus tarybos sudaryta darbo grupė drauge su „Vilniaus šilumos tinklais“ ir KPMG konsultantais. Projektui tikimasi ES paramos.

Tarybos darbo grupė buvo sudaryta po to, kai pernai rugsėjį Vyriausybėje, dalyvaujant premjerui, Vilniaus savivaldybė ir savivaldybės įmonė „Vilniaus šilumos tinklai“ su energetikos įmonių grupe „Lietuvos energija“ pasirašė ketinimų protokolą, kuriuo siekiama imtis veiksmų, dėl kurių galėtų sumažėti vilniečių išlaidos šildymui.

Susitarime numatyta, kad Vilniaus šilumos tinklai ir „Lietuvos energija“ įsteigs bendrą įmonę, kuri įgyvendins projektą.

Dokumentas numato rekonstruoti trečiąją Vilniaus termofikacinę elektrinę, pritaikant ją biokurui arba komunalinėms atliekoms. Elektrinė vėliau būtų perduota „Lietuvos energijai“.

Nepaisant to šis planas parengtas be „Lietuvos energijos“.

„Alternatyva pasirinkta priimant skubotus sprendimus, nes darbo grupė tarybos sprendimu buvo sudaryta tik šių metų sausio 29 dieną, o jos sudėtis mero potvarkiu nustatyta tik vasario 19 dieną, - tai yra beveik prieš savaitę iki sprendimo priėmimo, todėl gali būti neįvertintos rizikos bei su jomis ateityje siejamos pasekmės“, - teigė „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius Dalius Misiūnas.

Be to, pasak jo, šiluminė elektrinės galia yra per didelė: „Visiškai neatsižvelgta į pramoninių ir komunalinių atliekų panaudojimo potencialą Vilniuje bei daugiabučių namų renovavimo poveikį šilumos vartojimui“.

D.Misiūno teigimu, jėgainė yra tokia didelė, kad pasaulyje yra vos dvi įmonės, galinčios pagaminti tokius katilus.

„Siūlomo projekto įgyvendinimas yra beveik beprecedentis ir unikalus savo dydžiu. Pasaulyje, ko gero, egzistuoja ne daugiau kaip du tiekėjai, kurie galėtų pateikti tokios galios katilą, todėl tikėtinos potencialių rangovų spekuliacijos, nustatant neproporcingą objekto kainą. Tuo pačiu bus diskriminuojami ir kiti potencialūs įrangos tiekėjai, apribojant jų konkuravimo galimybes“, - teigė D.Misiūnas.

Pasak Vilniaus šilumos tinklų vadovo Arūno Keserausko, patvirtinus dabartinį projektą, vėliau būtų sprendžiama, ar jį įgyvendinti kartu su „Lietuvos energija“.

Kritiškai savivaldybės siūlymą įvertino ir miesto tarybos narys konservatorius Vidas Urbonavičius. Jis teigė įžvelgiantis „Vilniaus energiją“ valdančios „Dalkia“ bei koncerno „Icor“ interesus.

Anot jo, savivaldybė ir šilumos tinklai neturi lėšų, todėl be „Lietuvos energijos“ pagalbos turėtų ieškoti kitų finansavimo šaltinių - tokią pagalbą, jo nuomone, galėtų suteikti „Icor“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.