Juda siūlymas atnaujinti Vilniaus TEC be „Lietuvos energijos“

Jo teigimu, Vyriausybė palankai žiūri į biokuro panaudojimą.

Šilumos kaina Vilniuje dėl naujo katilo mažėtų 22 procentais.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Šilumos kaina Vilniuje dėl naujo katilo mažėtų 22 procentais.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 5, 2014, 5:21 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:42 PM

Vilniaus šilumos tinklų vadovas Arūnas Keserauskas tarybos posėdyje sakė, jog iš 6 alternatyvų pasirinkta 540 MW biomasės garo katilo statyba.

„Mūsų pagrindinis tikslas - maksimaliai sumažinti šilumos kainą vartotojams, padidinti atsinaujinančių išteklių vartojimą ir sumažinti dujų importą. Šiai dienai ši alternatyva yra palankiausia vartotojams ir atitinka Vyriausybės projektus, kurie yra daromi“, - sakė jis.

Jo teigimu, Vyriausybė palankai žiūri į biokuro panaudojimą.

A.Keserauskas sakė, jog miesto ir „Lietuvos energijos“ pozicijos dėl investicijų šiek tiek išsiskyrė, kai pastaroji siūlė statyti 150 MW šilumos ir 70 MW galios kogeneracinę jėgainę. Tačiau, pasak jo, tai nereiškia, kad projektas negali būti įgyvendintas kartu.

„Lietuvos energija“ turėtų labai ramiai sureaguoti ir pradėti konstruktyvų darbą. Aš manau, kad jie apsispręs ir galvos, kaip įgyvendinti mūsų pasiūlytą sprendimą“, - sakė Vilniaus šilumos tinklų vadovas.

Jis nedetalizavo, kokiu būdu ir kokiomis lėšomis projektas būtų įgyvendintas. A.Keserauskas spėjo, jog projektas galėtų startuoti 2015-2016 metais.

Kartu jis tikino, jog naujo katilo statybų projektas nesusijęs su „Vilniaus energija“: „Su dabartiniais nuomininkais (šilumos ūkio - BNS) tai nekoreliuoja“.

Nepaisant to, kad savivaldybė pernai su „Lietuvos energija“ susitarė kurti bendrą įmonę jėgainės rekonstrukcijai, alternatyvus jos atnaujinimo planas parengtas be „Lietuvos energijos“.

„Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas sakė, jog alternatyva pasirinkta priimant skubotus sprendimus. Be to, pasak jo, jėgainė būtų tokia didelė, kad pasaulyje yra vos dvi įmonės, galinčios pagaminti tokius katilus.

Savivaldybė ir Vilniaus šilumos tinklai praėjusią savaitę pateikė siūlymą, kad termofikacinėje elektrinėje būtų galima įrengti 540 megavatų galios biokuro katilą, kurio šilumos galia siektų 360 megavatų, o elektros galia - 180 megavatų.

Anot savivaldybės, šilumos kaina Vilniuje dėl naujo katilo mažėtų 22 proc. iki maždaug 18,4 proc. 60 proc. projektui reikalingos sumos tikimasi gauti iš Europos Sąjungos fondų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.