Naftos kainos kyla - perkopė 100 JAV dolerių

Antradienį naftos kainos perkopė 100 JAV dolerių už barelį, nes kyla nerimas dėl galimo tolesnių Vakarų sankcijų Rusijai bei užsitęsusių Libijos naftos pramonės problemų poveikio kuro tiekimui. Apie tai praneša AP.

Rusija laikoma pagrindine naftos ir gamtinių dujų tiekėja Europai.<br>AP nuotr.
Rusija laikoma pagrindine naftos ir gamtinių dujų tiekėja Europai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 25, 2014, 5:12 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:20 AM

Europoje antradienį gegužės mėnesio ateities sandorių nafta pabrango 50 JAV centų, iki 100,1 dolerio už barelį, o ateities sandorių „Brent“ naftos kaina rytinėje prekyboje kilstelėjo 37 JAV centais, iki 107,18 dolerio už barelį.

JAV bei jos partnerės nori imtis koordinuotų sankcijų prieš svarbiausius Rusijos ekonomikos sektorius, pavyzdžiui, šalies energetikos įmones, jeigu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas mėgintų po Krymo pusiasalio užėmimo kėsintis ir į tolimesnes Ukrainos teritorijos dalis.

Rusija laikoma pagrindine naftos ir gamtinių dujų tiekėja Europai, o kai kurios Rytų Europos šalys, pavyzdžiui, Lenkija ar Bulgarija, iš Maskvos gauna beveik 100 proc. kuro.

Tuo tarpu Libija ir toliau susiduria su gamybos problemomis: nuo 2011 metų pastebimas jos aukštos kokybės žaliavinės naftos, tiekiamos į Europos perdirbimo gamyklas, trūkumas.

„Libijos produkcijai senkant ir tebegaliojant sankcijoms Iranui, Europa nebegali įvesti Rusijai sankcijų dėl regionui tiekiamos jos naftos“, – kalbėjo Šveicarijos „Petromatrix“ atstovas Olivier Jakobas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.