Termofikacinių elektrinių savininkų apetitas - jau pažabotas

Vos per porą šių metų mėnesių sutaupyta 46 milijonai litų viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) lėšų, skiriamų termofikacinėse elektrinėse gaminamai energijai subsiduoti, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-25 07:15, atnaujinta 2018-02-15 03:45

Tai nulėmė dar praėjusiais metais priimtas Vyriausybės nutarimas, kuriuo buvo užkirstas kelias siekiams pasipelnyti vartotojų sąskaita. Vien šių metų sausį ir vasarį iš VIAP biudžeto termofikacinėse elektrinėse gaminamai energijai remti paskirta per 31,8 mln. litų – 59 procentais mažiau nei prieš metus.

Pernai per pirmuosius 2 mėnesius šios subsidijos siekė net 78,12 mln. litų. Mažesnės subsiduojamos elektros energijos kainos šįmet padėjo sutaupyti 16,6 mln. litų, o dar 29,7 mln. litų sutaupyta dėl mažesnės nei praėjusiais metais elektros energijos gamybos apimties.

Šįmet termofikacinėse elektrinėse nepagamintą energijos kiekį LESTO įsigijo „Nord Pool Spot“ elektros biržoje. Dėl pakankamos pasiūlos skirstymo bendrovė energiją nupirko pigiau, nei mokama termofikacinėms elektrinėms.

Iki šių metų pabaigos dėl tokių sprendimų tikimasi sutaupyti iki 80 mln. litų iš VIAP biudžeto.

Tai reiškia, kad kitais metais atitinkama suma bus galima sumažinti šį biudžetą, į kurį moka kiekvienas elektros vartotojas.

Pasak „Lietuvos energijos“ valdybos pirmininko Daliaus Misiūno, toks sprendimas leidžia racionaliai pasinaudoti turimomis prekybos, importo ir gamybos galimybėmis.

„Kai galima pigiau elektros nusipirkti biržoje, verta pirkti, o kai negalime nusipirkti pigiau, tuomet verta pasigaminti.

Tai naudinga ir gyventojams, ir visam ūkiui. Mažėja VIAP lėšų poreikis, vadinasi, mažėja ir elektros energijos sektoriaus priklausomybė nuo subsidijų“, – aiškino įmonės vadovas.

„Lietuvos energijos gamybos“ elektrinė Elektrėnuose irgi gamina remtiną elektrą tada, kai padidėja šalies elektros deficitas.

Tai vyksta vasarą ar ankstyvą rudenį, kai neveikia termofikacinės elektrinės, kai dėl perdavimo linijų, kaimyninių šalių elektrinių remonto importo galimybės į Lietuvą būna ribotos. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.