Europa elgiasi kvailai, bet ją gali išgelbėti dujos iš JAV

Energetikos sektoriuje Europa padarė keletą itin kvailų sprendimų.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-03-26 09:54, atnaujinta 2018-02-15 02:59

Britanijos investicijų banko „Rothschild“ Rytų ir Vidurio Europos vadovas Williamas Wellsas (Viljamas Velsas) teigė, kad būtų puiku, jei išsipildytų Lietuvos energetikos ministro J.Neverovičiaus teiginiai ir JAV galėtų eksportuoti dujas į Europą.

Pasak W.Wellso, Europa, kuri savo konkurencingumą vertina per energetikos išteklių kainų prizmę, šiame sektoriuje padarė keletą labai kvailų veiksmų.

„Šį rytą žiūrinėdamas „Financial Times“ pastebėjau, kad jūsų energetikos ministras išsakė stiprų raginimą JAV pradėti dujų eksportą kuo greičiau. Jei jie pakeis tarptautinę situaciją, tada nuostabu“, – trečiadienį įmonių susijungimo konferencijoje Vilniuje sakė W.Wellsas.

Tačiau, pasak jo, neįtikėtina, kad Europa per pastarąjį dešimtmetį priėmė sprendimus, didinančius energetikos kainas.

"Turiu galvoje du, mano nuomone, piktinančius pareiškimus, neįtikėtinai kvailus veiksmus, kuriuos Europa padarė per pastaruosius dešimt metų. Tai atominių jėgainių neeksploatavimas – ypač Vokietijoje, kuri dabar turi strateginių problemų, bet tikiuosi, kad tai pasikeis. Ir antras – suvaržyta skalūnų dujų gavybą. Tai žudo pramonę“, – tvirtino „Rothschild“ atstovas.

Jis sakė, kad šiuo metu viena esminių problemų – didžiulis konkurencingumo skirtumas tarp JAV ir Europos, tačiau jis teigė, kad šiuo metu įtempta tarptautinė situacija gali atnešti ir naudos: „Tikiuosi, kad geresnių dalykų gali atsirasti iš dabartinės tarptautinės situacijos“.

Lietuvos energetikos ministras J.Neverovičius paskelbė, jog JAV politikai teigiamai vertina galimybes liberalizuoti suskystintų gamtinių dujų (SGD) eksporto rinką.

„Senatorių reakcijos ir kalbos, kaip suprantu, buvo labai teigiamos, siekiant atverti SGD eksportą. Klausiama buvo ne „ar?“ o „kada ir kaip?“, – JAV naujienų televizijai CNN sakė Jaroslavas Neverovičius, kuris Vašingtone antradienį dalyvavo JAV Senato Energetikos ir gamtinių išteklių komiteto posėdyje.

Lietuvos energetikos ministras sakė tikintis, jog JAV paspartės procedūros, išduodant SGD eksporto leidimus.

„Kaip suprantu, per pastaruosius kelis mėnesius šios procedūros, išduodant naujas licencijas, paspartėjo ir juda gana greitai. Lieka klausimas, ar jis galėtų būti spartesnis, ar atsisakyti šio proceso ir tiesiog atverti dujų eksporto rinką, norint pasiekti pasaulinę rinką kuo greičiau“, – kalbėjo J.Neverovičius.

Jis sakė, jog nepaisant mokamos vienos didžiausių Europoje dujų kainos, Lietuva yra patikimas „Gazprom“ partneris. Tačiau ministras teigė manantis, jog „Gazprom“ pakeis savo požiūrį, Lietuvai pastačius SGD terminalą ir diversifikavus energijos importą.

„Lietuva yra labai patikimas partneris „Gazprom“. Mes už dujas mokame, jie niekada neturėjo jokių problemų su mumis. Mes mokame vieną didžiausių, jei ne didžiausią kainą Europos Sąjungoje, todėl jie turi būti patenkinti Lietuva kaip klientu“, – kalbėjo energetikos ministras.

„Mes nesame patenkinti dėl „Gazprom“ taikomos kainos. Todėl mes statome SGD terminalą, diversifikuojame energetinių išteklių apsirūpinimą, nes manome, kad ši kaina nėra teisinga. Kai mes turėsime galimybę pasitikrinti kainas kitose rinkose, mūsų partneris „Gazprom“ į tai pažiūrės kitaip“, – CNN sakė ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.