Vilnius apsisprendė deginti biokurą

Vilniaus savivaldybės taryba trečiadienį pritarė, kad šalia Gariūnų esanti trečioji termofikacinė elektrinė būtų atnaujinta ir pritaikyta deginti biokurą. Numatyta, kad kogeneracinio biokuro katilo galia galėtų siekti iki 540 MW ir jo kaina siektų 720 milijonų litų.

Vilniaus savivaldybės taryba trečiadienį pritarė, kad šalia Gariūnų esanti trečioji termofikacinė elektrinė būtų modernizuota ir pritaikyta deginti biokurą.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Vilniaus savivaldybės taryba trečiadienį pritarė, kad šalia Gariūnų esanti trečioji termofikacinė elektrinė būtų modernizuota ir pritaikyta deginti biokurą.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

2014-04-02 16:52, atnaujinta 2018-02-14 22:31

Šiam projektui tikimasi gauti ES finansavimą.

Tarybos posėdyje dėl šio projekto kilo diskusijos, mat opozicinės frakcijos Tėvynės Sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Valdas Benkunskas paprašė pertraukos svarstant projektą, kol nepatvirtinta Nacionalinė šilumo sūkio plėtros 2014 - 2020 metais strategija, kurioje Vilniaus šilumos ūkio problemos taip pat aptariamos.

Tačiau Vilniaus meras Artūras Zuokas tvirtino, kad į Vyriausybės, Energetikos ministerijos pastabas ir interesus rengiant šį projektą atsižvelgta. Pavyzdžiui, patikslinta, kad katilas turi būti ne 540 MW galios, kaip ankstesniame projekte, o iki šios galios. Tai leis pasirinkti tinkamą katilą pagal Nacionalinę strategiją.

Be to, numatyta, kad katilas bus statomas viešojo konkurso būdu. Konkurse negalės dalyvauti su biokuro gamyba ar jo pardavimu susijusios įmonės. Numatoma, kad pats biokuras bus perkamas biokuro biržoje ar mažesne kaina.

Įgyvendinus projektą vienos kilovatvalandės (kWh) šilumos energijos kaina Vilniuje sumažėtų iki 18,4 cento ir būtų viena mažiausių Lietuvoje. Atnaujinus elektrinę, net 70 proc. šilumos būtų pagaminta naudojant vietinį biokurą, taigi tai leistų ženkliai sumažinti sąskaitas už šilumą.

Pavyzdžiui, 60 kv. m. būstui Vilniuje sąskaita už šildymą šalčiausiais mėnesiais sumažėtų daugiau nei 150 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.