Dėl dujotiekio finansavimo į EK kreipsimės balandį

Trys Baltijos šalys ir Lenkija

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 3, 2014, 4:53 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:51 PM

„Jeigu kalbėtume apie pokalbį su Lenkijos ministru pirmininku Donaldu Tusku, tai mums labai buvo svarbu dujotiekio projektas, nes šį mėnesį reikia kreiptis į Europos Komisiją Estijai, Latvijai, Lietuvai ir Lenkijai su bendru kreipimusi dėl finansavimo gavimo iki 75 proc. tam projektui“, - ketvirtadienį Briuselyje sakė Algirdas Butkevičius.

Lietuvos dujų perdavimo sistemos operatorės „Amber Grid“ Strateginio skyriaus viršininkas Danas Janulionis sakė, jog prieš kreipiantis į EK reikia sulaukti Estijos, Latvijos, Lietuvos ir Lenkijos rinkos reguliatorių sprendimo dėl investicijų tarp šalių pasidalijimo. Tikimasi, kad reguliatoriai sprendimus priims iki balandžio pabaigos.

„Jeigu būtų priimtas teigiamas sprendimas, tada mes įgautume teisę siekti gauti Europos Sąjungos paramą šiam projektui. Tikimasi, kad šio mėnesio pabaigoje arba kitoje pradžioje bus paskelbtas kvietimas teikti paraiškas“, - sakė D.Janulionis.

Jis neatskleidė, kaip gali būti padalytos investicijos tarp šalių.

„Šio projekto nauda visoms šalims yra integracinė. Integruojantis į ES dujų rinką, galima gauti dujų kainomis, kuriomis perka europiečiai - tai yra pigesnių dujų nei dabar Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Per dujotiekį Lietuva-Lenkija būtų galima atsigabenti dujų ne tik į Lietuvą, bet ir į Latviją ir Estiją. Tose šalyse sumažėtų dujų kaina. Jeigu dėl to jie patiria naudos, taisyklė sako, kad jie turėtų prisidėti prie šios investicijos“, - sakė jis.

Anot Lietuvos premjero, pokalbyje su Europos Komisijos prezidentu Jose Manueliu Barroso aptartas ir Lietuvos ir Lenkijos elektros jungties „LitPol Link“ bei dujotiekio jungties tarp Klaipėdos ir Kuršėnų projektai.

„Buvo labai svarbus pokalbis su Europos Komisijos prezidentu ponu Barroso dėl dviejų projektų - „LitPol Link“ finansavimo iš Europos Sąjungos ir taip pat dėl dujotiekio jungties nuo Klaipėdos iki Kuršėnų, kad būtų galima padidinti dujotiekio pralaidumo pajėgumus ir nuo Kuršėnų nukreipti dujas į Latviją, Inčukalnio saugyklą“, - sakė A.Butkevičius.

Lenkijos-Lietuvos jungties projektui ir antrajai dujotiekio Klaipėda-Kuršėnai linijai EK pernai spalį suteikė aukščiausią prioritetinį statusą, kuris gali būti suteikiamas Europos Sąjungos lygiu energetikos infrastruktūros projektui.

Tai leidžia projektų vykdytojams kreiptis į EK dėl dalinio finansavimo, kuris gali sudaryti iki 75 proc. jo kaštų.

Preliminariais skaičiavimais, dujų jungtis į Lenkiją kainuos apie 471 mln. eurų (1,625 mlrd. litų). Investicijos į antrąją dujotiekio Klaipėda-Kuršėnai liniją siektų apie 230 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.