Joniškyje pradėjo veikti biokuro katilinė

Atsinaujinančios energetikos bendrovė „GECO Investicijos“ baigė paleidimo-derinimo darbus naujai pastatytoje 4 MW biokuro katilinėje Joniškyje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-04-17 15:06, atnaujinta 2018-02-14 13:22

Katilinė nuo vasario gamina ir tiekia šilumą pagrindinei miesto šilumos gamintojai „Fortum Joniškio energija“, valdančiai miesto šilumos trasas bei tiekiančiai šilumą gyventojams.

„GECO Investicijos“ į naują biokuro katilinę ir papildomą šilumos trasą investavo daugiau kaip 5 mln. litų, katilinė pastatyta be Europos Sąjungos paramos.

Pradėjusi veikti biokuro katilinė leidžia Joniškiui pereiti prie pigesnio vietinio kuro – naujoji katilinė galės patenkinti visą miesto šilumos ir karšto vandens poreikį vasarą, didžiąją dalį – žiemą. Iki šiol Joniškyje visa šiluma buvo gaminama tik deginant gamtines dujas.

„Perėjimas prie biokuro buvo vienas svarbiausių miesto tikslų, ir mes jį sėkmingai žengėme. Mums visiems svarbu, kad šiluma būtų pigesnė – pradėję deginti pigesnį biokurą, turėsime ir mažesnes bendras sąskaitas. Ne mažiau svarbu, kad buvo sukurtos naujos darbo vietos tiek pačioje katilinėje – čia jau naujai įdarbinti penki joniškiečiai, tiek aplinkiniuose sektoriuose – biokuro gamintojų, transporto paslaugų teikėjų.

Tikiuosi, kad šios biokuro katilinės atsiradimas paskatins mūsų rajone kurtis biokuro gamintojus ar suteiks akstiną ūkininkams užsiimti biokurui skirtų augalų auginimu“, – sakė Gediminas Čepulis, Joniškio meras.

Pradėjus veikti biokuro katilinei šilumos kainos kintamoji dedamoji Joniškyje sumažėjo 12,7 proc. Gyventojams sąskaitos už šildymą pradės mažėti, kai šilumos kainas perskaičiuos šilumą gyventojams tiekianti „Fortum Joniškio energija“.

Vykstant paleidimo-derinimo darbams keletą dienų „GECO“ katilinė miestui šilumą dovanojo ir bendrovei „Fortum Joniškio energija“ ją tiekė išvis nemokamai.

„Joniškio gyventojai, kaip ir visa Lietuva, turi šildytis biokuru, o ne deginti brangias gamtines dujas, importuojamas iš Rytų kaimynės. Mes pasisakome už atsinaujinančių išteklių naudojimą energetikoje, šioje srityje matome daug perspektyvų ir pranašumų. Tikime, kad Joniškis ir toliau nesustos, modernizuos miesto šilumos tinklus, rūpinsis savo gyventojais ir miesto ekologija“, – sakė Raimondas Štreimikis, „GECO Investicijos“ vadovas.

Šiluma Joniškyje ir toliau galės pigti, kai katilinėje bus įrengtas kondensacinis ekonomaizeris, kuris panaudoja dūmuose esančią šilumą ir leidžia ketvirtadaliu padidinti katilinės veikimo efektyvumą. Kondensacinis ekonomaizeris galės būti įrengtas, kai tam leidimą ir technines sąlygas išduos „Fortum Joniškio energija“.

„Galime pasiekti dvigubą naudą – tiek ekonominę, tiek ekologinę. Galutinė šilumos kaina gyventojams galėtų sumažėti dar vidutiniškai centu už kilovatvalandę, taip pat į aplinką nebūtų be reikalo išmetama nepanaudota šiluma – kondensacinis ekonomaizeris per kaminą išeinančius dūmus visiškai atvėsintų. Vėsinimo metu pasiekiamas ir ekologinis efektas, nes nusodinamos dūmuose esančios kietosios dalelės“, – pasakojo R.Štreimikis.

„GECO“ biokuro katilinė Joniškyje yra paskelbta reguliuojamu nepriklausomu šilumos gamintoju, iš kurio superkamos šilumos kainą nustato Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.