Energetikams paruoštos politinės kartuvės?

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) įtarimai, pareikšti „Vilniaus energijai“, nėra pirmas bandymas užnerti kilpą energetikams. Spaudimo yra sulaukusi ir Vokietijos „E.ON Ruhrgas International“.

Šią savaitę į teisėsaugos akiratį pateko bendrovė „Vilniaus energija“.<br>D.Umbraso nuotr.
Šią savaitę į teisėsaugos akiratį pateko bendrovė „Vilniaus energija“.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas KAVALIAUSKAS

Apr 26, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:58 AM

Ar tai reiškia, kad Rusijoje ir Baltarusijoje plačiai paplitę metodai, kuriais valstybė tvarkosi su neįtinkančiomis verslo struktūromis, tampa norma ir Lietuvoje?

Buvęs ES energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas mano, jog puolimas prieš energetikų įmones, ypač prieš „Vilniaus energiją“, skleidžia neskanų politinį kvapą.

„Man nemažai tenka darbuotis pokomunistinėse šalyse. Deja, Lietuvoje pastaruoju metu bandoma kopijuoti tų valstybių modelį, kuo nors neįtikusioms verslo struktūroms priklijuojant oligarchų etiketes ir susidorojant pasitelkus teisėsaugą“, – sakė V.Jankauskas.

Tiesą pasakys vėliau

„Lietuvos dujų“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Joachimas Hockertzas, atstovaujantis bendrovei „E.ON Ruhrgas International“, pripažino, kad susiklostė sudėtinga ir prieštaringa padėtis.

„Kol kas negaliu kalbėti visų akcininkų vardu.

Netrukus vyks akcininkų susirinkimas, tuomet apie šią bylą bus galima pasakyti daugiau“, – aiškino J.Hockertzas.

FNTT įtarimus J.Hockertzui dėl turto švaistymo bei sukčiavimo pareiškė ir kratas atliko praėjusių metų rudenį.

O šiuo metu valstybė svarsto galimybę iš „E.ON Ruhrgas International“ išpirkti „Amber Grid“, „Lietuvos dujų“ ir LESTO akcijas.

Dingstimi įtarimams pareikšti tapo netikslios „Lietuvos dujų“ gamtinių dujų kainų prognozės, kurias bendrovė pateikė Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai (VKEKK). Tokiu atveju galima apkaltinti visus analitikus ir politikus, kurių prognozės nepasitvirtino.

Prisiminė pernykštį sniegą

Kam valstybei reikia supirkti dujų infrastruktūrą valdančios įmonės akcijas ir išleisti šimtus milijonų litų? Juk nuosavybės forma nesvarbi, nes kainas reguliuoja valstybė. Peršasi vienintelis logiškas atsakymas – tam, kad būtų sukurtas valstybinis monopolininkas, iš anksto vadinamas valdininkų šėrykla.

FNTT įtarimus viešųjų ryšių akcija pavadino ir Andrius Janukonis – „Vilniaus energijos“ valdybos narys ir „Icor“ valdybos pirmininkas. Jo teigimu, FNTT įtarimus pareiškė dėl dviejų sutarčių, „Vilniaus energijos“ su kita „Dalkia“ antrine įmone pasirašytų 2003 ir 2004 metais.

Visa tai anksčiau nuodugniai ištyrė Valstybės kontrolė, VKEKK ir Seimo Audito komitetas. „Jokių pažeidimų nebuvo rasta, įtarimai tėra tuščios frazės“, – teigė A.Janukonis.

Valo kelią naujokams

A.Janukonis specialiųjų tarnybų veiksmus sieja su valstybės siekiu monopolizuoti rinką ir atlaisvinti ją kitiems investuotojams. Anot jo, FNTT rankomis įgyvendinami „Lietuvos energijos“ ir valdžios itin globojamos Suomijos bendrovės „Fortum Heat“ tikslai sklandžiai šalinti iš kelio konkurentus.

Keistas dar vienas sutapimas – įtarimus tiek „E.ON Energy“, tiek „Vilniaus energijai“ pateikė tas pats pareigūnas, Generalinės prokuratūros prokuroras Ugnius Vyčinas.

Vyksta kova dėl įtakos

Artūras Skardžius

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojas

„Įtarimus dėl neskaidrių „Vilniaus energijos“ pirkimų tyrė Audito komitetas, Valstybės kontrolė, bet jokių esminių pažeidimų nerado. Nerasta jokio pagrindo kreiptis į teisėsaugą.

Deja, energetika ir Lietuvoje yra glaudžiai susijusi su politika. Tai, kas vyksta dabar, yra interesų grupių kova dėl įtakos sferų. Jeigu įtakos sferų perskirstymas padeda užtikrinti energetinį saugumą, sudaro sąlygas gaminti pigesnę energiją, tai būtų sveikintina.

Tačiau šiuo metu įžiebtas konfliktas tikrai nepadeda užtikrinti Lietuvos energetinės nepriklausomybės, kuria nepalankią aplinką Vakarų investicijoms mūsų energetikos srityje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.