Šilumos tiekimo įmonės sutartyje užuodžia diskriminacijos dvoką

Šilumos tiekimo įmonės įspėjo, kad Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) suderintos dujų pirkimo iš suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo sąlygos kelia grėsmę šilumos tiekimo patikimumui ir gali auginti šilumos kainas vartotojams.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt inf.

May 5, 2014, 11:57 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:59 AM

VKEKK terminalo dujų pardavimo energijos gamintojams sutarčių sąlygas, paruoštas bendrovės „Litgas", suderino balandžio 29 dieną.

Pasak Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidento Vytauto Stasiūno, tai - precedento neturinti sutartis, numatanti, kad terminalas neprisiima jokios rizikos, o šilumos tiekėjai už dujas moka ne pagal suvartojimo faktą, bet pagal iš anksto numatytą grafiką.

"Suderintos sąlygos yra dar labiau diskriminuojamos nei šiuo metu Lietuvai taiko „Gazprom", - pabrėžė V.Stasiūnas.

VKEKK teigimu, sąlygos buvo suderintos siekiant užtikrinti, kad energijos gamintojams, perkantiems dujas per SGD terminalą, jos būtų taikomos sąžiningos ir nediskriminuojamos.

„Deja, dokumente tai niekaip neatsispindi. Neįmanoma įsivaizduoti labiau diskriminuojamos ir nesąžiningos sutarties šilumos gamintojų atžvilgiu", - teigė V.Stasiūnas.

Sąlygose numatyta, kad „Litgas" spalio 15 dieną sudaro privalomų įsigyti dujų pardavimo grafikus kiekvienam mėnesiui, metams į priekį.

„Tai, deja, neturi nieko bendro su žadėta energetine nepriklausomybe", - teigė V.Stasiūnas.

Anot jo, tokia tvarka užkerta kelią įmonėms įgyvendinti Šilumos įstatyme numatytą tikslą šilumą vartotojams patiekti mažiausiomis sąnaudomis.

„Reikalaujame teisės kurą pirkti mažiausiomis kainomis rinkoje", - sakė V.Stasiūnas.

Šilumos tiekėjai taip pat reikalauja sudaryti lankstesnes sąlygas, numatančias galimybę koreguoti privalomus įsigyti dujų kiekius pagal situaciją. „Reikalaujame galimybės atsiskaityti ne iš anksto, o už realiai suvartotą dujų kiekį", - sakė V.Stasiūnas.

Anot jo, dabartinės sąlygos užprogramuoja šilumos kainų augimą, pavyzdžiui, šiltos žiemos atveju.

„Ką tik pasibaigusią žiemą šilumos gamintojai būtų buvę priversti supirkti šaltai žiemai suplanuotą dujų kiekį. Tai būtų tiesiogiai auginę šilumos kainas - vartotojai būtų mokėję lyg per šalčius. Tai - nepriimtina", - teigė V. Stasiūnas.

Šilumos tiekėjų sutarčių sąlygos su „Gazprom" įmonėmis Lietuvoje numato 15 procentų tolerancijos ribą, kuri leidžia neįsigyti numatyto dujų kiekio, jei nėra poreikio.

„Sutarčių sąlygos su „Litgas" jokių ribų nenumato, jos yra dar mažiau lanksčios nei su „Gazprom", - sakė V.Stasiūnas.

Įdomu tai, kad Lietuva „Gazprom" taikomą principą „pirk arba mokėk" (kai energijos gamintojas įsipareigoja nupirkti tam tikrą kiekį dujų ir nesvarbu, ar jas suvartojo, privalo atsiskaityti) visuomet kritikavo ir vadino diskriminuojamu.

„Kodėl valstybei nepriimtinas principas šiandien bandomas užkrauti ant šilumos tiekėjų pečių dar griežtesne forma?" - klausė V.Stasiūnas.

Anot jo, absurdiška, kad „Litgas" neprisiima jokios atsakomybės už dujų nepatiekimą energijos gamintojams, jei toks nepardavimas įvyktų dėl trečiųjų šalių kaltės, pavyzdžiui, užsitęsus terminalo remontui.

„Kas atsitiks, jei terminalas numatyto kiekio nepatieks, o kiti tiekėjai taip pat atsisakys parduoti dujas be iš anksto sudarytų sutarčių? Tai - tiesioginė grėsmė tiekimo patikimumui.

„Litgas" privalo prisiimti dujų tiekimo riziką ir užtikrinti mechanizmą, numatantį alternatyvų dujų tiekimą, jei terminalas negali patiekti numatyto kiekio", - teigė V. Stasiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.