Valstybinis reketas tampa kasdieniu reiškiniu

Valstybė tęsia energetikos rinkos monopolizavimą. „Lietuvos energija“ padavė prašymą įsigyti „Lietuvos dujų“ akcijų, o UAB „EPSO-G“ – „Amber Grid“ akcijų iš Vokietijos kompanijos „E.ON Ruhrgas International“.

A.Janukonis sako, kad Lietuvoje ugdoma visuomenės baimė užsienio ir vietos verslininkams.
A.Janukonis sako, kad Lietuvoje ugdoma visuomenės baimė užsienio ir vietos verslininkams.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Janukonis

May 5, 2014, 5:26 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:27 AM

Planuojamas akcijų pirkimas – eilinis beprasmis biudžeto lėšų švaistymas. Nieko naujo sukurta nebus, energijos vartotojai jokios naudos negaus, o valstybiniai pinigai iškeliaus į užsienį.

Interesų grupė, siekianti monopolizuoti rinką, tuo pačiu metu bando užkirsti kelią nepatogiems klausimams. Juos užduoda užsienio šalių investuotojai, kurie, skirtingai nei mūsų valstybė, įgyvendina racionalius ir ekonomiškai pagrįstus projektus.

Siekiant išvengti problemų, investuotojus siekiama eliminuoti iš rinkos naudojant Rusijos ir Baltarusijos jėgos struktūrų taikomus metodus.

Valstybei bandant iš „E.ON Ruhrgas International“ perpirkti „Amber Grid“ akcijas, įtarimai pareikšti Vokietijos kompanijos atstovui Joachimui Hockertzui, „Lietuvos dujų“ generalinio direktoriaus pavaduotojui. Jis FNTT įtariamas turto švaistymu ir sukčiavimu, atliktos kratos.

Šioje situacijoje įdomūs keli klausimai. Visų pirma, ar valstybei pradėjus baudžiamąjį persekiojimą, nesiekiama neleistinu būdu sumažinti superkamų akcijų kainą ir Vokietijos įmonę paskatinti apleisti Lietuvos rinką?

Šis persekiojimas primena elementarų reketą. Esu tikras, kad Vokietijos investuotojui sutikus su sąlygomis ir pasitraukus iš Lietuvos, visi įtarimai „E.ON Ruhrgas International“ atstovui bus panaikinti.

Taip pat įdomu, ar didžiausio Vokietijos energetikos koncerno išstūmimas iš Lietuvos nesumažins šios šalies noro siųsti naikintuvus į Šiaulius ginti rytinių ES ir NATO sienų.

Situacija – apgailėtina. Valstybiniu mastu taikomi metodai siekiant susidoroti su užsienio investuotojais turės ilgalaikių pasekmių investicinei aplinkai.

Maža to, tokie žingsniai daro tiesioginę žalą ne tik šalies ūkiui, bet kenkia ir saugumui. Lietuva šių dienų grėsmingos Rusijos politikos fone veja lauk savo Vakarų sąjungininkus.

Lygiai taip pat elgiamasi su Prancūzijos kompanija „Dalkia“, kurią siekiama išstumti iš rinkos. Taikomi metodai – tie patys, o įtarimus pateikęs prokuroras – tas pats asmuo.

Lietuvoje ugdoma visuomenės baimė užsienio ir vietos verslininkams. Tą puikai iliustruoja nauja saugiklių tvarka žemei įsigyti.

Analogiškas pavyzdys energetikoje – sužlugdytas „Achemos“ planas pastatyti privatų dujų terminalą. Rezultatas: projektas perimtas valstybės, jam netrukdę pareigūnai – nuteisti, SGD terminalas pastatytas trigubai brangiau, neracionaliai ir valstybės lėšomis.

Komentaro autorius yra Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos Tarybos pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.