Šaltiniai: sandoris su E.ON – jau šiandien

Valstybės valdomos bendrovės „Lietuvos energija“ ir „Epso-G“ trečiadienį ketina pasirašyti sutartis su Vokietijos energetikos koncernu „E.ON Ruhrgas International“.

Valstybės valdomos bendrovės „Lietuvos energija“ ir „Epso-G“ ketina išpirkti „Lietuvos energijos“, „Lietuvos dujų“ bei „Lesto“ akcijas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valstybės valdomos bendrovės „Lietuvos energija“ ir „Epso-G“ ketina išpirkti „Lietuvos energijos“, „Lietuvos dujų“ bei „Lesto“ akcijas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 21, 2014, 10:47 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:04 PM

Pasak neoficialių BNS šaltinių, trečiadienį sandoris bus pradėtas, tačiau ar jis bus baigtas, kol kas neaišku. Po pietų Vyriausybėje numatoma spaudos konferencija. Tačiau premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė Lazdauskienė BNS sakė kol kas negalinti patvirtinti šios informacijos.

Už visus akcijų paketus Lietuva, pasak portalo eversus.lt, sumokės daugiau kaip 500 mln. litų. Pasak šaltinių, E.ON turėtos akcijos buvo vertos maždaug 700 mln. litų, tačiau Lietuvos pusei pavyko nusiderėti.

„Šios nuolaidos E.ON nelaiko pralaimėjimu, nes supranta, kad kitu atveju kiekvienos įmonės akcijas būtų tekę pardavinėti atskirai, o pirkėjų joms galėjo taip ir neatsirasti“, – teigė eversus.lt šaltiniai.

„Epso-G“ iš E.ON įsigys 38,9 proc. dujų perdavimo bendrovės „Amber Grid“, o „Lietuvos energija“ – tiek pat „Lietuvos dujų“ bei 11,76 proc. „Lesto“ akcijų.

Konkurencijos taryba pirmadienį suteikė leidimą sandoriui, dėl kurio derėtasi maždaug vienerius metus, o aktyvios derybos vyko apie pusmetį. Leidimus sandoriams jau suteikė ir Kainų komisija bei Vyriausybė.

Išpirkusi po 38,91 proc. „Lietuvos dujų“ ir „Amber Grid“ akcijų, valstybė per jos valdomas įmones valdys po 56,61 proc. šių įmonių akcijų. Birželį „Lietuvos energija“ ir „Epso-G“ turėtų skelbti oficialius pasiūlymus išpirkti likusių akcininkų, įskaitant ir „Gazprom“, akcijas – neoficialiomis BNS žiniomis, pasiūlymai bus teikiami vidutine svertine paskutinių 6 mėnesių rinkos kaina.

Energetikos ministerijos kontroliuojama įmonė „Epso-G“ iš „Lietuvos energijos“ pirkiniui skolinasi 29 mln. eurų (100,131 mln. litų), o iš SEB banko – dar 52 mln. eurų (179,5 mln. litų).

Vėliau skelbiant oficialųjį pasiūlymą supirkti likusias akcijas, pinigų reikės daugiau. Iš dividendų ir paskolų „Epso-G“ yra sukaupusi iš viso apie 400 mln. litų.

Pati „Lietuvos energija“ dalį lėšų sandoriui – apie 240 mln. litų – yra sukaupusi iš antrinių įmonių „Lesto“ ir „Lietuvos energijos gamybos“ dividendų, be to, praėjusių metų pabaigoje bendrovė jau turėjo 310 mln. litų pinigų ir jų ekvivalentų bei 122,4 mln. litų vertės trumpalaikių investicijų ir terminuotųjų

„Gazprom“ dabar valdo 37,06 proc., „E.ON Ruhrgas International“ – 38,9 proc., „Lietuvos energija“ – 17,7 proc. „Lietuvos dujų“ ir „Amber Grid“ įstatinio kapitalo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.