Vyriausybė iš vokiečių susigrąžino dalį „Lietuvos dujų“ akcijų

Po daugiau nei vienerius metus

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 21, 2014, 5:48 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:23 PM

„Šiuo sandoriu sutvirtinamos Lietuvos pozicijos, siekiant strateginių tikslų energetikoje. Tai leis valstybei užsitikrinti daugiau nei pusės „Amber Grid“ ir „Lietuvos dujų“ akcijų valdymą ir bus sudarytos sąlygos didinti gamtinių dujų tiekimo veiklos skaidrumą ir efektyvumą, geriau atstovauti vartotojų ir valstybės interesams“, – pranešime sakė premjeras Algirdas Butkevičius. 

Anot jo, derybose buvo sutarta priimtina Lietuvai kaina, kuri yra mažesnė nei įvertino nepriklausomi ekspertai ir mažesnė nei vidutinė svertinė 6 mėnesių akcijų kainą biržoje - šia kaina bendra paketo kaina būtų 185,2 mln. eurų (639,46 mln. litų). 

Pasak pranešimo, į sandorio vertę įskaičiuotos sukauptos palūkanos ir „Lesto“ išmokėti dividendai..   

38,9 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų parduota už 63,43 mln. eurų (219,22 mln. litų), tiek pat „Amber Grid“ akcijų - už 49,76 mln. eurų (171,43 mln. litų), o 11,76 proc.„Lesto“ akcijų - už 34,14 mln. eurų (118 mln. litų). 

E.ON galutinai pasitraukė iš Lietuvos energetikos sektoriaus, į kurį investavo prieš 12 metų. Energetikos ministerijos valdoma „Epso-G“ iš E.ON įsigijo 38,9 proc. dujų perdavimo bendrovės „Amber Grid“, o Finansų ministerijos valdoma „Lietuvos energija“ - tiek pat „Lietuvos dujų“ bei 11,76 proc. „Lesto“ akcijų. 

Valstybė per jos valdomas įmones dabar valdys po 56,61 proc. šių įmonių akcijų. 

Lietuvos derybininkams taip pat pavyko sutarti dėl 2002 metų „Lietuvos dujų“ privatizavimo sutartyje numatyto, bet užginčyto ir sulaikyto 12,7 mln. eurų (43,85 mln. litų) E.ON mokėjimo Lietuvai. Ši suma bus pervesta į Lietuvos biudžetą, pranešė Vyriausybė. 

Pasak pranešimo, baigus sandorį, bus teikiamas oficialus pasiūlymas Rusijos koncernui „Gazprom“ ir smulkiesiems „Amber Grid“ ir „Lietuvos dujų“ akcininkams išpirkti jų akcijas, o pasiūlymo kaina bus vidutinė svertinė paskutinių 6 mėnesių rinkos kaina. 

„Koncernas E.ON suteikė visokeriopą paramą ir „Lietuvos dujų“ derybose su „Gazprom“ dėl dujų kainų“, - rašoma pranešime. 

Pasak kai kurių šaltinių, tikėtina, kad „Gazprom“, dabar valdantis 37,06 proc. abiejų įmonių akcijų, jų neparduos, bendrovėje „Amber Grid“ likdamas tik finansiniu investuotoju be balso teisės, o „Lietuvos dujose“ - įprastu akcininku. 

Energetikos ministerijos kontroliuojama įmonė „Epso-G“ iš „Lietuvos energijos“ pirkiniui pasiskolino 29 mln. eurų (100,131 mln. litų), o iš SEB banko - dar 52 mln. eurų (179,5 mln. litų). 

Lietuvos energija“ dalį lėšų sandoriui - apie 240 mln. litų - yra sukaupusi iš antrinių įmonių „Lesto“ ir „Lietuvos energijos gamybos“ dividendų, be to, praėjusių metų pabaigoje bendrovė turėjo 310 mln. litų pinigų ir jų ekvivalentų bei 122,4 mln. litų vertės trumpalaikių investicijų ir terminuotųjų indėlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.