Eurokomisaras ragina Ukrainą atsiskaityti su rusais už dujas

Už energetiką atsakingas eurokomisaras Guenteris Oettingeris paragino Ukrainą padengti įsiskolinimus už rusiškas dujas. „Tam gali būti panaudotos lėšos iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Europos Sąjungos paramos“, – pareiškė G.Oettingeris vienai iš Vokietijos radijo stočių.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-05-26 18:38, atnaujinta 2018-02-13 12:18

„Kad ir kiek priekaištų būtų galima pareikšti Rusijai, sąskaitos turi būti sumokėtos“, – sakė jis.

Berlyne vyksta antrasis Rusijos, Ukrainos ir Europos Komisijos atstovų derybų raundas dujų klausimais. Susitikime Rusijai atstovauja šalies energetikos ministras Aleksandras Novakas, Ukrainai – energetikos ministras Jurijus Prodanas, o Europos Komisijai – G.Oettingeris.

Gegužės 20 d. Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas pranešė, kad šalis Rusijai sumokės susikaupusią skolą už dujas tuo atveju, jeigu kaina bus sumažinta iki 268 dolerių už tūkstantį kubinių metrų. Jei iki gegužės pabaigos susitarimas taip ir nebus pasirašytas, Kijevas žada kreiptis į tarptautinį arbitražą.

Lengvatinė 268 dolerių kaina už tūkstantį kubinių metrų dujų galiojo iki 2014 m. balandžio 1 dienos. Ji buvo nustatyta atsižvelgiant į dvi nuolaidas, kurias Rusija Kijevui pritaikė 2010 ir 2013 metais. Kai šios nuolaidos buvo atšauktos, kaina už dujas pašoko iki 485 dolerių už tūkstantį kubinių metrų.

Kaip anksčiau skelbė „Gazprom“ atstovas Sergejus Kuprijanovas, Ukraina skolinga kompanijai 3,5 mlrd. dolerių. Rusija pareikalavo ši Ukrainos jau nuo šių metų birželio iš anksto susimokėti už jos tiekiamas dujas. Už birželį Rusija Ukrainai pateikė 1,66 mlrd. dolerių sąskaitą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.