Biokuras pinga, tačiau ar ilgam?

Savaitės pradžioje aukcione „Baltpool“ biokuro biržoje apyvarta pasiekė 890 tūkst. litų, o vidutinė biokuro kaina buvo 512 litų už toną naftos ekvivalento (tne).

Pastaruoju metu biokuras gerokai atpigo.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Pastaruoju metu biokuras gerokai atpigo.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 28, 2014, 12:04 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 10:48 AM

„Nors Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) duomenys rodo, kad statistiškai šiuo metų laiku katilinėse suvartojama mažiausiai biokuro, tačiau prekyba biržoje aktyvėja.

Perkama ateities laikotarpiams – sandoriai sudaromi vasaros sezonui. Didesnį pirkėjų susidomėjimą galėjo paskatinti vyraujančios žemos biokuro kainos“, – sakė energijos išteklių biržos „Baltpool“ generalinė direktorė Laura Žalaitė.

Šią savaitę biržoje vidutinė biokuro kaina aukcione buvo 20 proc. mažesnė nei paskutinė VKEKK skelbiama vidutine šalies medienos kilmės kuro kaina.

VKEKK skelbiama informacija atskleidžia, kad pasibaigus šildymo sezonui vidutinė šalies biokuro kaina sumažėjo 12 proc. – toks yra skirtumas tarp maksimalios kainos šaltąjį pusmetį ir balandžio rezultatų.

Tuo tarpu biokuro biržoje sezoniškumo įtaka kainai buvo dar akivaizdesnė – lyginant su vasariu, gegužę vidutinė mėnesio medienos skiedrų kaina sumažėjo 30 proc.

"Nors jau du mėnesius kaina yra tikrai žema, laukiama, kad netrukus prasidės sandoriai ir žiemai, tada kainos neabejotinai augs“, - spėjo biržos vadovė. Aukcione buvo teikta pasiūlymų įsigyti biokurą 2014-2015 metų žiemą net ketvirtadaliu didesne kaina, tačiau pardavėjai juo nesusidomėjo.

„Baltpool“ biokuro biržoje pirkimo-pardavimo aukcionai vykdomi kiekvienos savaitės antrą darbo dieną. Šiuo metu biržoje registruoti 108 dalyviai, iš jų 25 pirkėjai, 83 pardavėjai. Nuo 2014 metų pradžios biokuro biržoje sudaryta sandorių už daugiau nei 5 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.