Valo kelią nedidelių biodujų elektrinių plėtrai

Siūloma priimti Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pataisas, kurios, kaip tikimasi, paskatins biodujų, kaip vieno iš atsinaujinančių energijos išteklių, gamybos ir panaudojimo elektros energijai gaminti plėtrą, padės išvengti neproporcingos finansinės bei administracinės naštos.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 9, 2014, 11:51 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:27 AM

Parlamentarų grupės vardu įstatymo pataisas įregistravęs Seimo narys Artūras Skardžius siūlo įteisinti, kad, statant ne didesnės nei 1 MW įrengtosios galios biodujų elektrines žemės sklypuose, kuriuose yra kitos paskirties (fermų) pastatai, kuriuose laikomi gyvuliai, žvėrys ar paukščiai, nereikalaujama keisti žemės naudojimo paskirties, rengti detaliųjų planų ir keisti bendrojo plano sprendinių.

Pasak jo, pakeitus Teritorijų planavimo įstatymą nuo 2014 m. sausio 1 d. jame numatyta, kad atsinaujinančių išteklių energetikos objektų statyba turi būti numatyta savivaldybės lygmens bendrajame plane ar inžinerinės infrastruktūros plėtros planuose, išskyrus atvejus, numatytus Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatyme.

Tačiau Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatyme nenumatyti atvejai, kuriais nereikalaujama keisti pagrindinės žemės naudojimo paskirties ir savivaldybės lygmens bendrajame plane ar inžinerinės infrastruktūros vystymo planuose bei detaliuosiuose planuose numatyti biodujų gamybos įrenginių, ne didesnės nei 1 MW įrengtosios galios, elektrinių statyboms.

"Toks teisinis reglamentavimas užkerta kelią įgyvendinti Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo nuostatas, t.y. kad atsinaujinančių energijos išteklių naudojimo elektros energijai gaminti plėtra yra vienas iš strateginių valstybės energetikos politikos tikslų.

Taip pat atsižvelgiant į elektrinių, skirtų elektrai iš biodujų gaminti, įrengtąją galią, kai ji yra ne didesnė kaip 1 MW, yra visiškai neproporcinga reikalauti šių įrenginių statybą numatyti savivaldybės lygmens bendruosiuose planuose ar inžinerinės infrastruktūros vystymo planuose, taip pat rengti detaliuosius planus ir keisti pagrindinę žemės naudojimo paskirtį", - sako A.Skardžius.

Šiuo metu nei Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatyme, nei kituose teisės aktuose nėra numatyta jokių išimčių, kada atsinaujinančių išteklių energetikos objektų, konkrečiai biodujų gamybos įrenginių su elektrinėmis, naudojančiomis biodujas, statyba gali būti vykdoma jos prieš tai nenumačius savivaldybės lygmens bendrajame plane ar inžinerinės infrastruktūros vystymo planuose bei detaliuosiuose planuose ir nepakeitus pagrindinės žemės naudojimo paskirties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.