Energetikos milžinė iš Hanoverio Kaune stato biokuro elektrinę

Vokietijos energetikos įmonių grupė „Danpower GmbH“, kurios 84,9 proc. akcijų priklauso Hanoverio savivaldybės komunalinių paslaugų įmonei „Stadtwerke Hannover AG“, dirbančiai su prekės ženklu „Enercity“, investuoja Lietuvoje į šilumos bei elektros gamybą iš biokuro. Šiandien atsinaujinančios energetikos bendrovė „GECO Investicijos“ ir „Danpower“ įsteigė bendrą įmonę „Danpower Baltic“, kurią valdys lygiomis dalimis po 50 procentų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 10, 2014, 10:24 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:33 AM

„Danpower Baltic“ plėtos 20 MW šilumos ir 5 MW elektros gamybos galios biokuro kogeneracinę elektrinę Kaune. Investicijos į elektrinę sieks apie 86 mln. litų (25 mln. eurų), projektą planuojama baigti 2016 m.

„Tai – pirmoji mūsų investicija Lietuvoje, antroji – Baltijos šalyse. Jau dvejus metus veikiame Estijoje, kur gaminame ir tiekiame šilumą Veru miesto gyventojams. 90 proc. šilumos Veru mieste gaminame iš biokuro, matome daug perspektyvų plėtoti atsinaujinančią energetiką Baltijos šalyse“, – sakė „Danpower“ generalinis direktorius Svenas Schmiederis.

Pasak jo, biokuro kogeneracinė elektrinė Kaune bus pirmasis „Danpower Baltic“ projektas. Palaipsniui bus plėtojami projektai ir kituose miestuose, tarp kurių – biokuro kogeneracinės elektrinės Šiauliuose ir Vilniuje.

„Vokietija yra viena pirmaujančių žaliosios energetikos šalių Europoje, „Danpower“ turi sukaupusi didelę energijos gaminimo iš atsinaujinančių išteklių patirtį – iš biodujų, biomasės, šiukšlių, taip pat centralizuotai tiekiant šilumą miestuose. Esame pasirengę perimti šią patirtį ir perduoti ją pirmiausia Kaunui, o vėliau ir kitiems miestams“, – sakė „Danpower Baltic“ vadovas Valentinas Belousovas.

„Danpower“ gamina ir tiekia šilumą, elektrą ir teikia vėdinimo paslaugas visoje Vokietijoje, bendrovėje dirba vidutiniškai 450 darbuotojų. 2013 m. „Danpower“ apyvarta siekė 553 mln. litų (160 mln. eurų). 84,9 proc. „Danpower“ akcijų priklauso „Stadtwerke Hannover AG“ („Enercity“), kuri yra penkta pagal dydį energetikos bendrovė Vokietijoje. „Stadtwerke Hannover“ dirba 2700 darbuotojų, jos pardavimai siekia 9,3 mlrd. litų (2,7 mlrd. eurų).

„GECO“ yra viena sparčiausiai augančių atsinaujinančios energetikos bendrovių Lietuvoje. Įmonė yra pastačiusi ir valdo 20 MW biokuro katilinę Kaune bei 4 MW – Joniškyje. Šiuo metu taip pat plėtojami du biokuro projektai Vilniuje – 25 MW biomasės katilinė bei 20 MW šilumos ir 5 MW elektros biokuro kogeneracinė elektrinė. Bendros investicijos į šiuos projektus sudarys 105 mln. litų (30 mln. eurų). Skirtinguose parengiamųjų darbų etapuose yra 80 MW bendros galios elektrinių projektai kituose miestuose. 70 proc. „GECO“ grupės akcijų valdo verslininkų Rakauskų šeima, 30 proc. priklauso privataus kapitalo investicijų grupei „Žabolis ir partneriai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.