“Pietų srautas“: darbai sustojo, bet projekto niekas nelaidoja

Milijardų

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 11, 2014, 2:12 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:27 PM

Dujotiekio statybos projektas remiamas Rusijos dujų milžinės „Gazprom“, Italijos ENI ir Prancūzijos EDF. Šiuo dujotiekiu planuojama per metus Europai pristatyti 63 mlrd. kubinių metrų rusiškų gamtinių dujų.

Bet JAV ir Europai pradėjus daryti spaudimą, Sofija paskelbė stabdanti parengiamuosius savo dujotiekio dalies statybos darbus. Statybą buvo numatyta pradėti metų viduryje.

Analitikų nuomone, „Pietų srautas“ iš esmės tapo politiniu ir ekonominiu įkaitu ES ir Rusijos konflikte dėl Ukrainos, bet jis nebus užblokuotas visiems laikams.

Kada darbai bus atnaujinti, priklausys nuo to, kada pasibaigs neramumai Ukrainoje, taip pat nuo tebesitęsiančių Rusijos ir Ukrainos derybų Europos Sąjungai tarpininkaujant.

Maskva ir Kijevas šiuo metu tęsia nelengvas derybas Briuselyje, kuriomis siekiama neleisti Rusijai nutraukti dujų tiekimą Ukrainai. Kremlius grasina taip pasielgti, jeigu Ukraina nepadengs beveik 4,4 mlrd. dolerių įsiskolinimo už dujas.

„Viskas priklausys nuo politinės situacijos Ukrainoje. Jeigu bus priimtas politinis sprendimas, manau, jie sugebės priimti sprendimą ir dėl dujotiekio“, – sakė Jonathanas Sternas iš Oksfordo energetikos studijų instituto, priminęs Briuselio tvirtinimą, esą Bulgarija pažeisianti ES taisykles, jeigu tęs darbus šiame projekte.

„Pietų srautas“ naudojamas siekiant paraginti Rusiją daryti nuolaidų konflikte su Ukraina apskritai ir derybose dėl dujų“, - sakė ekspertas Gerhardas Mangottas iš Austrijos Insbruko universiteto.

Rusijos užsienio ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį Briuselyje piktinosi daromu spaudimu Bulgarijai dėl „Pietų srauto“, tvirtindamas, kad dujotiekiu naudojamasi norint atkeršyti Maskvai dėl krizės Ukrainoje.

„Kartais Briuselis vadovaujasi noru bausti, troškimu keršyti“, – „EUbusiness“ citavo S. Lavrovo žodžius.

Savo ruožtu Serbijos premjeras Aleksandras Vučičius pirmadienį pabrėžė, kad Belgradas tęsia darbus prie „Pietų srauto“ projekto, ir atmetė ankstesnius pranešimus, neva Serbija gali pasekti Sofijos pavyzdžiu.

Bulgarijos ekonomikos ir energetikos ministras Dragomiras Stoinevas taip pat antradienį pareiškė, kad „Pietų srautas“, kaip Europos projektas, yra nepakeičiamas“.

„Klausimas veikiau kyla ne dėl to, ar jis bus įgyvendinamas, bet kaip tiksliai jis bus įgyvendinamas“, – sakė ministras.

Neturtingiausia ES narė ir beveik visiškai priklausoma nuo Rusijos dėl energijos išteklių Bulgarija ištikimai rėmė „Pietų srautą“, kaip itin svarbų projektą diversifikuojant jos dujų tiekimo maršrutus. Šiuo metu dujos tiekiamos per Ukrainą, dėl to praeityje kelis kartus dujų tiekimas buvo sutrikdytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.