Biokuro kainos ritasi dar žemiau

Atnaujinta biokuro biržos sistema atpigino kurą

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 11, 2014, 10:55 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:43 PM

Antradienio aukcione „Baltpool“ biokuro biržoje medžio skiedrų kaina toliau krito į rekordines žemumas. Biokuras aukcione vidutiniškai buvo vertinamas 492,79 lito už toną naftos ekvivalento (tne) , o Panevėžio apskrityje sudarytas sandoris vos už 463 Lt/tne. Pasiekti šių rezultatų leido birželį atnaujinta biokuro biržos prekybos sistema, dar labiau skatinanti pardavėjų konkurenciją.

„Matome, kad toliau daromos investicijos į elektroninę prekybos sistemą pasiteisina. Mėnesio pradžioje įdiegti sudėtingi technologiniai sprendimai mažina parduodamo biokuro kainą, nes nuo šiol aukcionas pasibaigia tik tada, kai nebelieka nė vieno, galinčio dar labiau pagerinti pasiūlymą“, – sakė Energijos išteklių biržos „Baltpool“ generalinė direktorė Laura Žalaitė.

Papildomas aukciono etapas buvo įdiegtas siekiant panaikinti „sėkmės faktorių“. „Įmonių organizuojamuose konkursuose visada lieka pasisekimo aspektas – dalyviai siekia atspėti, kokią kainą siūlys konkurentas, ir jį aplenkti. Tai neskatina pardavėjų biokurą tiekti už mažiausią įmanomą kainą. Biokuro biržoje šis veiksnys jau pašalintas – laimi ne apsukriausias, o tikrai efektyviausias dalyvis“, – aiškino L.Žalaitė.

Biokuro kainos kritimas pastebėtas iškart, kai nuo birželio pradžios pradėta prekiauti naudojantis nauja prekybos sistema. Šią savaitę pirkėjai biokurą įsigijo vidutiniškai 25 Lt/tne pigiau nei pageidavo. Pirkėjas iš Panevėžio mokėjo net 53 Lt/tne mažiau nei planavo prieš aukcioną.

Nuo šiol sistema leidžia pirkti ir parduoti mažesnius biokuro kiekius (anksčiau mažiausias kiekis buvo 30 tne). Šia galimybe pirkėjai iš karto pasinaudojo. Antradienio biokuro biržoje 752 tne biokuro nupirkta už 402 tūkst. litų. Prekiauta Šiaulių, Panevėžio, Kauno, Vilniaus apskrityse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.