„Gazprom“ parduoda „Lietuvos dujų“ ir „Amber Grid“ akcijas

Teigiama, kad „Gazprom“ parduoda „Lietuvos dujos“ ir „Amber Grid“ akcijas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Teigiama, kad „Gazprom“ parduoda „Lietuvos dujos“ ir „Amber Grid“ akcijas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-06-12 10:18, atnaujinta 2018-02-12 22:50

Premjero atstovė Evelina Butkutė-Lazdauskienė BNS patvirtino, kad jau gauta oficiali informacija apie „Gazprom“ sprendimą parduotši akcijas.

„Nasdaq Omx“ Vilniaus biržos duomenimis, ketvirtadienį ryte oficialių pasiūlymu metu pardavimui jau buvo pateikta 37,37 proc. „Amber Grid“ ir 37,32 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų, todėl tarp pardavėjų tikrai yra „Gazprom“, valdantis po 37,1 proc. šių įmonių kapitalo.

Teoriškai „Gazprom“ iki pirmadienio vakaro, kai bus baigtas oficialių pasiūlymų įgyvendinimas, dar gali atšaukti savo pavedimus, tačiau, anot rinkos dalyvių, tokia tikimybė yra nedidelė.

Nedarys įtakos dujų kainai

Rusijos dujų koncernui „Gazprom“ apsisprendus parduoti dujų įmonių „Amber Grid“ ir „Lietuvos dujos“ akcijų, premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė, toks sprendimas naudingas Lietuvai ir neturės įtakos dujų kainai ateityje.

„Kalbant apie „Lietuvos dujų“ akcijas, galima užtikrinti, kad tai neturės įtakos dujų kainai, nes sutartis, kurioje užfiksuota dabartinė kaina, galioja iki 2015 metų pabaigos. Tikimės, kad ir naujojoje sutartyje nuo 2016 metų dujų pirkimo sąlygos nepablogės, tai priklausys nuo tolesnių derybų su „Gazprom“, - BNS sakė A.Butkevičius.

„Abi įmonės yra pelningos ir stabiliai veikiančios įmonės, todėl tai galėtų sudominti investuotojus“, - pridūrė premjeras.

Anot jo, kita įmonė - „Amber Grid“ yra strateginė, todėl valstybei netiesiogiai valdant jos akcijas, tai palengvina trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinimą. Be to, akcijų išpirkimas reiškia, jog sustiprėja šalies energetinis saugumas.

„Tai faktiškai mes jau galime kalbėti, kad trečiąjį energetikos paketą mes gana sėkmingai įgyvendinam ir kaip mes sugebėsime tvarkytis, taip ir užtikrinsime energetinį saugumą. Bet, aišku, energetinio saugumo požiūriu esame pakankamai sustiprėję ir jokių išorinių poveikių tikrai yra nebeįmanoma daryti“, - Seime ketvirtadienį žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Pertvarkoma visa įmonė

Įgyvendinant trečiąjį ES energetikos paketą, iki šių metų spalio pabaigos „Gazprom“ turėjo parduoti vienos iš dviejų dujų įmonių akcijas - „Lietuvos dujų“ arba „Amber Grid“ - arba pasitraukti iš vienos jų valdymo.

Pagal ES reikalavimus dujų sektoriaus pertvarka Lietuvoje pradėta dar 2011-2012 metais, ir „Gazprom“ jai iš pradžių labai priešinosi. Įgyvendinant ją, pernai nuo „ Lietuvos dujų“ atskirta dujų perdavimo veikla - ji atiteko naujai įmonei „Amber Grid“. Šiemet pertvarkomos ir „Lietuvos dujos“ - joms liks tiekimo veikla, o skirstymo veiklą iki spalio perims antrinė įmonė „Dujų skirstymo operatorius“.

„Gazprom“ turi po 37,1 proc. „Lietuvos dujų“ ir „Amber Grid“ akcijų. Jas pardavus, valstybė netiesiogiai kontroliuos ne mažiau kaip po 93,7 proc. jų akcijų.

Įvertino kaip teigiamą žingsnį

Energetikos eksperto, buvusio energetikos ministro Arvydo Sekmoko manymu, akcijų pardavimas - teigiamas žingsnis.

„Tai būtų labai svarbi žinia Lietuvai, tai būtų rimtas žingsnis į tokį energetinį savarankiškumą. Aišku, užsienio investicijos yra svarbu, tačiau manau, kad valstybė strateginę infrastruktūrą turėtų valdyti pati“, - tikino buvęs energetikos ministras.

Anot jo, tai, kad „Gazprom“ nebeturėtų akcijų Lietuvos bendrovėse, ilgalaikėje perspektyvoje turėtų pagerinti Rusijos ir Lietuvos santykius, nes tarp valstybių dingtų trintis.

„Aš manau, tie prieštaravimai, priešpriešos po truputį nueis į praeitį ir tai teigiamai atsilieptų Lietuvos-Rusijos santykiuose ir ženkliai sumažėtų ta trintis“, - sakė A.Sekmokas.

Kai kurių analitikų nuomone, "Gazprom" žingsnis turėtų neigiamų padarinių smulkiesiems verslininkams.

 „Gazprom“ pasitraukimas iš Lietuvos naudingas šaliai

Tuo tarpu buvęs premjeras ir opozicijos lyderis Andrius Kubilius mano, kad Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ pasitraukimas iš Lietuvos dujų sektoriaus - gera žinia. Tačiau jis abejoja, ar po tokio žingsnio „Gazprom“ galėtų peržiūrėti su Lietuva jau pasiektus susitarimus dėl dujų kainos iki 2016 metų.  

„Gazprom“ iki šiol yra demonstravęs, kad iš jo galima tikėtis, ko tik nori. Tai nėra standartinė vakarietiška kompanija, kuri gerbia savo reputaciją ir elgiasi pagal tam tikrus vakarietiškus standartus. Tačiau nesiimu spėlioti, ar pardavęs akcijas „Gazprom“ eis į kažkokį karą su Lietuva. Man sunku pasakyti“, - BNS teigė A.Kubilius.

Į BNS klausimą, ar tas karas su Lietuva „Gazprom“ būtų naudingas, A.Kubilius teigė abejojantis.  

„Tai reikštų, kad einama į karą su Europos Sąjungos valstybe, ir per paskutinius 4-5 metus tą ES solidarumą, siekiant išsivaduoti iš „Gazprom“ dominavimo, mes jautėme pakankamai stipriai. Taip kad negalvočiau, kad „Gazprom“ stengtųsi imtis drastiškų veiksmų ir nutrauktų pasirašytas sutartis. Nematyčiau tam jokių loginių paaiškinimų“, - BNS teigė A.Kubilius.

„Tikrai yra gerai (akcijų pardavimas - BNS). Daugelis kitų Europos valstybių, išskyrus Baltijos valstybes savo dujų kompanijų akcijų nėra paradavusios „Gazprom“. Tai šiuo atveju grįžtame į normalią europietišką būseną“, - pridūrė opozicijos lyderis

Pasak jo, „Gazprom“ pasitraukus iš Lietuvos įmonių „Lietuvos dujos“ bei „Amber Grid“, „visa situacija bus aiškesnė ir skaidresnė“.

Pasitraukė vokiečiai Po dešimtmečio buvimo Lietuvoje gegužę pasitraukė ir Vokietijos koncernas „E.ON“ Ruhrgas International“. „Lietuvos energija“ ir „Epso-G“ išpirko E.ON valdytas „Lietuvos dujų“ ir „Amber Grid“ akcijas - už 38,9 proc. akcijų paketus vokiečiams sumokėta apie 390 mln. litų.

„Lietuvos energija“ ir „Epso-G“ padidino turimus šių įmonių akcijų paketus iki 56,6 proc.

Jei dabar parduotų akcijas, Rusijos bendrovė gautų apie 417 mln. litų. Nuo 2004 metų „Gazprom“ Lietuvoje gavo 242 mln. litų dividendų. Per šį laiką į akcijas Rusijos koncernas investavo apie 158 mln. litų.

Įgyvendinant trečiąjį ES energetikos paketą, iki šių metų spalio pabaigos „ Gazprom“ turi parduoti vienos iš dviejų dujų įmonių akcijas - „Lietuvos dujų“ arba „Amber Grid“ - arba turės pasitraukti iš valdymo.

„Gazprom“ turi po 37,1 proc. „Lietuvos dujų“ ir „Amber Grid“ akcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.