Energetikos ministras: „Užtikrinsime dujų tiekimą į Karaliaučių“

Energetikos ministras Jaroslavas

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 12, 2014, 3:26 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:23 PM

„Tikimės, kad net ir pasitraukus iš įmonių valdymo, „Gazprom“ išliks patikima partnere Lietuvos dujų sektoriaus įmonėms ir išlaikys komerciniais principais grįstus santykius. Savo ruožtu Lietuva, perėmusi infrastruktūros valdymą ir kontrolę, užtikrins patikimą dujų tranzitą į Karaliaučių bei bus atvira vystyti abipusiai naudingus dujų projektus su partneriais iš Rusijos“, – sakė J.Neverovičius.

Anot jo, perėmusi „Lietuvos dujų“ ir „Amber Grid“ kontrolę, Lietuva įgyvendins Trečiąjį ES energetikos paketą ir turės rinkos principais grįstą dujų sektorių.

Rusijos koncernas „Gazprom“ už 417,1 mln. litų parduoda turimas dujų bendrovių „Lietuvos dujos“ ir „Amber Grid“ akcijas - sandoriai turėtų būti baigti pirmadienį. Kartu su neseniai iš Vokietijos koncerno E.ON išpirktomis akcijomis Lietuva už dviejų dujų įmonių akcijas bus sumokėjusi apie 807 mln. litų.

Įgyvendinant trečiąjį ES energetikos paketą, iki šių metų spalio pabaigos „Gazprom“ turėjo parduoti vienos iš dviejų dujų įmonių akcijas - „Lietuvos dujų“ arba „Amber Grid“ - arba pasitraukti iš vienos jų valdymo.

Pagal ES reikalavimus dujų sektoriaus pertvarka Lietuvoje pradėta dar 2011-2012 metais, ir „Gazprom“ jai iš pradžių labai priešinosi. Įgyvendinant ją, pernai nuo „ Lietuvos dujų“ atskirta dujų perdavimo veikla - ji atiteko naujai įmonei „Amber Grid“. Šiemet pertvarkomos ir „Lietuvos dujos“ - joms liks tiekimo veikla, o skirstymo veiklą iki spalio perims antrinė įmonė „Dujų skirstymo operatorius“.

„Gazprom“ pardavus po 37,1 proc. „Lietuvos dujų“ ir „Amber Grid“ akcijų, valstybė netiesiogiai kontroliuos ne mažiau kaip po 93,7 proc. jų akcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.