Ukraina pasirengusi deryboms dėl dujų, rusai atsuko nugarą

Penktadienį Ukrainos valstybinė dujų bendrovė „Naftogaz“ pranešė, kad Kijevas pasirengęs mokėti Maskvai kompromisinę kainą už dujas. Maždaug 18 mėnesių laikotarpiu už tūkstantį kubinių metrų dujų Ukraina mokėtų 326 JAV dolerius. Toks sprendimas leistų pagaliau nutraukti tarp dviejų šalių įsiplieskusį konfliktą. Apie tai praneša „Reuters“.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 13, 2014, 3:16 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:38 PM

Ukrainos „Naftogaz“ generalinis direktorius Andrijus Kobolevas žurnalistams teigė, kad tokia kaina yra didesnė nei norėtų Ukraina ir mažesnė nei siekia Rusija. Ją derybų metu pasiūlė ES pareigūnai, atliekantys tarpininkų vaidmenį.

Anksčiau Rusija grasino apskritai nutraukti Ukrainai dujų tiekimą, jeigu ši iki pirmadienio nesumokės susidariusių skolų.

Rusija nesiderės

Penktadienį Rusijos energetikos ministerija nurodė neketinanti toliau derėtis su Ukraina ar Europos Sąjunga (ES) dėl dujų kainos, jeigu Kijevas nesusimokės įsiskolinimų už suteiktas dujas iki nurodyto termino. Apie tai praneša „EUbusiness“.

„Kol kas neplanuojame rengti daugiau susitikimų“, – ministerijos atstovė spaudai Olga Golant kalbėjo agentūrai AFP. Iki pirmadienio, kai „Gazprom“ grasina visai nutraukti Kijevui kuro tiekimą nesusimokėjus skolų, Rusijos pareigūnai derėtis neketina ir telefonu.

Tiesa, penktadienį Europos Komisijos (EK) energetikos komisaras Guentheris Oettingeris informavo tikįs, jog Maskvos ir Kijevo derybos dėl dujų skolos apmokėjimo „greičiausiai“ tęsis šį savaitgalį. „Tikiuosi, kad derybas tarp Ukrainos ir Rusijos ministrų bei abiejų šalių dujų bendrovių vadovų ir jų delegacijų tęsime šeštadienį“, – kalba jis.

Taip pat penktadienį „Naftogaz“ pranešė, kad Kijevas pasirengęs mokėti Maskvai kompromisinę kainą už dujas. Maždaug 18 mėnesių laikotarpiu už tūkstantį kubinių metrų dujų Ukraina mokėtų 326 JAV dolerius.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.