NATO vadovas dėl skalūnų dujų metė šešėlį ant žaliųjų

Europos žalieji, kovojantys prieš skalūnų dujų paieškas, yra veikiami ir finansuojami Rusijos žvalgybos agentūros. Į tokius NATO vadovo žodžius sureagavęs Lietuvos žaliųjų lyderis siūlosi patikrinti jo sąskaitą ir pasiklausyti pokalbių telefonu. Tai jau ne pirmas kartas, kai ant Europos žaliųjų organizacijos metamas šešėlis dėl jų kovos prieš skalūnų dujų paiešką. Tačiau pirmą kartą tai viešai pareiškė NATO vadovas Andersas Foghas Rasmussenas.

Danijos premjeras, kuriais šiais metais baigia ir NATO vadovo kadenciją, nepateikė jokių žodžius patvirtinančių įrodymų.<br>AP nuotr.
Danijos premjeras, kuriais šiais metais baigia ir NATO vadovo kadenciją, nepateikė jokių žodžius patvirtinančių įrodymų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jun 20, 2014, 4:01 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:47 PM

Nori išlaikyti priklausomybę

„Aš buvau susitikęs su sąjungininkais, kurie pranešė, kad Rusija užsiima informacinėmis ir dezinformacinėmis operacijomis – aktyviai dalyvauja vadinamųjų nevyriausybinių organizacijų, kurios agituoja prieš skalūnų dujas, veikloje. Taip ji siekia išlaikyti Europos priklausomybę nuo importuojamų rusiškų dujų“, – Londone dalyvaudamas „Chatham House“ idėjų kalvėje teigė NATO vadovas.

Netrukus A.F.Rasmussenas pridūrė, kad taip išreiškė savo asmeninę, o ne aljanso poziciją.

Buvęs Danijos premjeras, kuriais šiais metais baigia ir NATO vadovo kadenciją, nepateikė jokių žodžius patvirtinančių įrodymų. Tačiau teigė, kad taip Rusija bando išsaugoti savo Europos priklausomybę nuo rusiškų dujų ir naftos.

„Financial times“ vakar citavo neįvardytą NATO pareigūną, kuris teigė, kad Rusija užsiima dezinformacijos kampanija dėl daugelio klausimų, tarp jų – ir energetikos. O Rusija gali mėginti sukliudyti projektams dėl skalūnų dujų paieškos Europoje.

Praėjusiais metais, po aktyvių žaliųjų ir vietos bendruomenių protestų, iš Lietuvos pasitraukė JAV kompanija „Chevron“, ketinusi mūsų šalyje žvalgyti skalūnų dujų.

Britai šaiposi ir piktinasi

Vieši NATO vadovo kaltinimai supykdė Europos, tarp jų ir Lietuvos, žaliuosiuos. Tačiau jie šaipėsi, kad nieko naujo neišgirdo.

„Tai tik parodo, kaip tokie žmonės yra atitrūkę. Taip sakantys žmonės net nežino, kas iš tiesų protestuoja prieš skalūnų dujų gavybą – tai ne tik žalieji, bet ir moterų organizacijos, bažnyčios“, - vakar kalbėjo aplinkosaugininkų organizacijos „Rising Tide“ lyderė Tony Cottee.

Šios organizacijos aktyvistai Didžiojoje Britanijoje, Lankašyre, neleido technikai patekti į skalūnų dujų paieškos aikštelę ir taip energetikos gigantui „Cuadrilla“ neleido pradėti žvalgybos.

Organizacija „Greenpeace“ NATO vadovui neakivaizdžiai priminė, kad praėjusiais metais jos aktyvistai buvo įkalinti Rusijoje už iniciatyvą Arktyje.

„Idėja, kad mes esame V.Putino lėlės, yra tokia absurdiška, jog kyla klausimas, ką jie ten rūko NATO būstinėje“, - ironizuojama „Greenpeace“ pareiškime.

Važinėja senu „pasatu“

Lietuvos žalieji taip pat pasipiktino NATO vadovo pareiškimu, tačiau jie teigia neturintys ką slėpti.

„Važinėju 24 metų senumo „pasatu“, vertu ne daugiau 500 litų, o turėčiau brangia mašina važinėti, jei man rusai mokėtų. Nesunku patikrinti, ar žaliuosius įtakoja Rusija žvalgyba – tikrinkit sąskaitas, klausykitės pokalbių telefonu“, – „Lietuvos rytui“ sakė Lietuvos žaliųjų judėjimo lyderis Rimantas Braziulis.

Protestuose prieš „Chevron“ praėjusiais metais R.Braziulis buvo vienas pagrindinių organizatorių ir kalbėtojų. Tačiau A.F.Rasmusseno pareiškimą jis vadina „primityviu būdu gąsdinti Rusijos baubu“.

Pasak jo, Rusija net negalėtų fiziškai paveikti Europos žaliųjų organizacijų. „Jų yra tūkstančiai ir jos skirtingos. Rusijos žvalgyba negalėtų paveikti tiek organizacijų“, – įsitikinęs R.Braziulis.

Žaliųjų lyderis mano, kad Nevyriausybinės organizacijos teliko vienintelė jėga pasaulyje, kuri priešinasi energetikos gigantų įsigalėjimui. Todėl verslo kompanijos, veikdamos NATO vadovą, esą bando susilpninti žaliųjų judėjimus ir mesti ant jų šešėlį.

„Man tokie kaltinimai kelia tik juoką. Lengva kaltinti žaliuosius Rusijos įtaka nepateikiant jokių įrodymų“, – kalbėjo R.Braziulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?
Gyvai
Gyvai: Silvester Belt išlydėjimas į „Euroviziją“