Kremliaus ir paties V. Putino paslaptys glūdi Sibiro taigoje

Viešumos vengiantis Rusijos naftos gavybos koncernas „Surgutneftegaz“ pateikė finansinius duomenis, kurie pribloškė net daug ką mačiusius analitikus. Tačiau kam priklauso ši milžiniška bendrovė, nežino niekas, tik aukščiausi šalies vadovai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 10, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:36 AM

Surgutas - miestas Vakarų Sibire prie Obės upės. Vietos gyventojų kalba tai reiškia žuvingą vietovę.

Bet taigoje esantis miestelis kur kas labiau garsėja kaip kompanijos „Surgutneftegaz“ būstinė. Šis koncernas Sibire užsiima naftos gavyba, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Welt.de“.

Vengė teikti ataskaitas

„Surgutneftegaz“ – trečias pagal didumą žaidėjas Rusijos naftos pramonės rinkoje (po valstybinės „Rosneft“ ir privataus „Lukoil“).

Pernai įmonė išgavo 61,5 milijono tonų naftos – 11,7 proc. viso Rusijos „derliaus“.

Bet kur kas labiau visus nustebino kompanijos finansiniai rezultatai: apyvarta – 837 milijardai rublių (per 62 mlrd. litų), o pelnas – net 297 mlrd. rublių (20,77 mlrd. litų).

Vis dėlto ypatingu šis 115 tūkstančių darbuotojų turintis koncernas laikomas ne dėl įspūdingų rodiklių. Paprasčiausiai niekas (arba beveik niekas) tiksliai nežino, kam iš tiesų priklauso ši įmonė, kurios akcijomis prekiaujama biržoje.

Tylos įžadų laikomasi kruopščiai. Vladimiras Bogdanovas, pradėjęs koncernui vadovauti 1984-aisiais, kai iki jo privatizavimo buvo likę dar 9 metai, pastarąjį kartą – net prieš dvylika metų – sakė, jog iki 70 proc. akcijų priklauso valdybai ir jos sąjungininkams.

Tik kas tie sąjungininkai, taip ir liko neaišku.

Savininkas – prezidentas?

„Surgutneftegaz“ ištisus 10 metų atsisakinėjo pateikti finansines ataskaitas, kol pagaliau vadovybė buvo priversta tai padaryti. Tik aiškiau netapo.

Atskleista, kad pačiam koncernui priklausanti akcijų dalis nuo anksčiau turėtų 40 procentų buvo sumažinta iki vieno procento, nors bendras akcijų skaičius nepasikeitė.

Pernai gruodį pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pranešė, kad dauguma akcijų priklauso „Surgutneftegaz“ darbuotojams. Tačiau tai mažai ką įtikino.

Užtat garsaus Rusijos politologo Stanislavo Belkovskio žodžiai sukėlė triukšmą – jis pareiškė, kad Kremlius nenori atskleisti koncerno savininkų, nes 37 procentai akcijų priklauso asmeniškai V.Putinui.

Kremlius tokias spėliones išvadino pasakomis.

Tačiau, anot Didžiosios Britanijos žurnalo „Times“, Centrinė žvalgybos valdyba dar tuomečiam JAV prezidentui George’ui W.Bushui pateikė ataskaitą apie V.Putino turto vertę. Pasak ją mačiusių valdininkų, S.Belkovskis buvo teisus.

Birža – tik priedanga

Politologo spėjimą netiesiogiai patvirtina ir faktas, kad būtent „Surgutneftegaz“ dalyvavo kuriant vieną didžiausių pasaulyje nafta prekiaujančių kompanijų „Gunvor“.

Pastarosios pusė akcijų dar visai neseniai priklausė Genadijui Timčenkai, kuris yra vienas artimiausių V.Putino bičiulių ir todėl pateko į asmenų, kuriems JAV paskelbė sankcijas, sąrašą.

Skaidrumo koncernui neprideda ir tai, kad jo akcijos pardavinėjamos Maskvos biržoje. Priešingai, visi bandymai sudarinėti pasirinkimo sandorius (derivatyvus) „Surgutneftegaz“ akcijomis buvo sužlugdyti – tiesiog iš viršaus nuleistas draudimas.

Sukaupė milžinišką sumą

Analitikus stebina ir naftos gavybos koncerno santaupos.

Kai 2012-aisiais pirmąsyk per dešimt metų įmonė pateikė tarptautinius audito standartus atitinkančią ataskaitą, ten buvo nurodyta milžiniška sukaupta suma – 30 mlrd. JAV dolerių. Nuo to laiko ji dar išaugo.

Juolab kad „Surgutneftegaz“ negarsėja stambiais pirkiniais, į naujus gręžinius investuoja palyginti menkas sumas.

Maskvos konsultacijų kompanijos „Ruskij standart“ analitiko Sergejaus Suverovo teigimu, koncernas panašesnis ne į normalią akcinę bendrovę, o į savotišką taupomąją kasą. Kieno pinigai joje, taip ir lieka neaišku. Tačiau akivaizdu, kad Kremliuje tai puikiai žinoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.