Lenkų analitikai: greičiau uždarykite Mažeikių gamyklą

Geriausias sprendimas būtų visiškai uždaryti Mažeikių naftos perdirbimo įmonę, dalį technologijų parduoti, o dalį – perkelti į Lenkiją. „Orlen Lietuva“ uždarymas paskubintų Lietuvos Vyriausybę perpirkti gamyklos akcijas iš Lenkijos koncerno.

Lenkų analitikai paskaičiavo, kad Mažeikių gamyklos uždarymas koncernui „PKN Orlen“ leistų sutaupyti 0,3 mlrd. zlotų.<br>„Orlen Lietuva“ nuotr.
Lenkų analitikai paskaičiavo, kad Mažeikių gamyklos uždarymas koncernui „PKN Orlen“ leistų sutaupyti 0,3 mlrd. zlotų.<br>„Orlen Lietuva“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jul 15, 2014, 3:19 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:26 PM

Taip teigiama vienos didžiausių ir seniausių Lenkijoje brokerių kompanijos „Dom Maklerski“ naujoje apžvalgoje, kuri išsiuntinėta investuotojams, investiciniams bankams ir rinkų specialistams. Tai yra analitikų rekomendacijos investuotojams bei Vyriausybei.

Lenkų analitikai paskaičiavo, kad Mažeikių gamyklos uždarymas koncernui „PKN Orlen“ leistų sutaupyti 0,3 mlrd. zlotų. „Orlen Lietuva“ yra nuostolingiausia valstybinio lenkų koncerno įmonė.

Tiesa, analitinėje apžvalgoje perspėjama, kad uždarymo atveju tektų išmokėti kompensancijas atleidžiamiems Mažeikių gamyklos darbuotojams. Tačiau, anot „Dom Maklerski“, tai kainuotų kur kas mažiau nei kasmet leisti milijonus atlyginimams iš dalies sustabdžiusioje gamykloje. Dalį šios sumos esą galima būtų gauti pardavus kai kurias technologines Mažeikių gamyklos dalis.

Lenkijos analitikai siūlo dalį pajėgumų perkelti į kitas koncerno „PKN Orlen“ naftos perdirbimo gamyklas Lenkijoje, tačiau perspėja, kad „būtų sunku apibrėžti tokio perkėlimo naudą“.

Be to, „Dom Maklerski“ analitikai įsitikinę, kad sprendimas uždaryti Mažeikių gamyklą paskatintų Lietuvos Vyriausybę pradėti diskusijas apie „Orlen Lietuva“ akcijų perpirkimą iš lenkų koncerno taip bandant apsaugoti daugiau nei du tūkstančius darbuotojų.

„Dar svarbiau tai, kad „Orlen Lietuva“ yra svarbus Lietuvos uosto ir geležinkelių klientas, sukuriantis 150 mln. JAV dolerių vertės užsakymus“, - teigiama analitikų rekomendacijose.

Lenkijoje didėja spaudimas uždaryti Mažeikių naftos perdirbimo gamyklą. Lenkų koncerno vadovybė teigia neketinanti parduoti vienintelės Baltijos šalyse naftos perdirbimo įmonės. Tačiau bankroto scenarijus neatmestinas.

„Finasta Asset Management“ fondų valdytojas Vaidotas Rūkas lrytas.lt pastebėjo, kad pastaruoju metu Lenkijos analitikų rekomendacijose dažnai siūloma uždaryti Mažeikių gamyklą kuo greičiau ir taip sumažinti „PKN Orlen“ praradimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo