Ekspertai: sankcijos brangins Rusijos naftą

JAV ir ES sankcijos Rusijai, draudžiančios eksportuoti į šią šalį naftos ir dujų pramonės technologinius įrenginius ir parduoti technologijas, gali ne tik pristabdyti ir paversti nerentabiliais Arktyje numatytus vykdyti energetinius projektus, bet ir sulėtinti naftos ir dujų gavybos tempus iš Rusijos telkinių, teigiama bendrovės „Fitch Ratings“ pranešime.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 5, 2014, 12:09 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:08 PM

Rusijos kompanijoms teks kurti technologinius įrenginius ir technologijas pačioms arba ieškoti naujų partnerių. Tačiau sumažėjus naftos gavybai gali pašokti jos kainos. Pasekmės gali būti labai skaudžios

Naujos sankcijos, draudžiančios tiekti technologinius įrenginius ir parduoti technologijas Rusijos naftos ir dujų bendrovėms, gali apsunkinti išteklių gavybą senkančiuose Vakarų Sibiro telkiniuose ir sulėtinti gavybos tempus, sakoma pranešime.

Tai susiję su tuo, kad vadinamieji patobulintos naftos gavybos arba tretinės gavybos (angl. „Enhanced oil recovery – EOR, tertiary recovery“) metodai, įgalinantys padidinti „juodojo aukso“ išgavimo iš naftingųjų klodų laipsnį ir naudojami senosiose verslovėse, kurių telkiniai jau virš 75 procentų išeksploatuoti, yra labai panašūs į tuos, kurie naudojami skalūnų naftai išgauti. O tokio pobūdžio technologijos – vienas iš svarbiausių šių sankcijų tikslų, primena „Fitch“.

Vidutinės trukmės perspektyvoje sankcijos gali priversti atidėti dalį kur kas didesnio masto Rusijos projektų, tarkime, numatytų įgyvendinti Arktyje. Atsižvelgiant į tai, kad ilgalaikėje Rusijos naftos kompanijų strategijoje Arktis užima vieną iš svarbiausių vietų, sankcijų pasekmės gali būti labai skaudžios.

Arkties projektai gali tapti nerentabiliais

„Arkties įsisavinimas – pats svarbiausias „Gazprom Neft“ vystymo strategijos uždavinys iki 2025 metų“, - sakoma oficialioje kompanijos svetainėje. Iki 2050 metų naftos gavyba iš arktinio šelfo sudarys nuo 20 iki 30 procentų visos naftos gavybos Rusijoje, o pirmosios naftos iš Arkties laukiama jau 2018 metais, teigiama kompanijos „Rosneft“ oficialioje svetainėje.

Jeigu sankcijos galios ilgai, gali atsitikti taip, jog arktiniai projektai taps nerentabilūs. Rusijos bendrovėms teks kurti technologijas pačioms arba susirasti kitus partnerius darbui šioje srityje.

Gavybos metodai tampa sudėtingesniais

Poveikis išteklių gavybai iš Vakarų Sibiro telkinių priklausys nuo to, ar šie telkiniai bus traktuojami kaip skalūnų naftos telkiniai. Rusijos telkiniams pamažu senkant naftos kompanijos ima naudoti vis sudėtingesnius gavybos metodus.

Pavyzdžiui, „Gazprom Neft“ gręžia vis daugiau horizontalių gręžinių – štai 2013 metais buvo padaryta net 43 proc. tokių gręžinių, kai tuo tarpu 2011 metais - tik 4 procentai. Naftingojo klodo daugiazonio hidraulinio plėšymo metodas pernai buvo panaudotas naftai išgauti iš 57 proc. gręžinių, įrengtų naudojant pažangią tehnologiją, o štai 2011 metais šis rodiklis buvo tik 3 procentai.

Tokiu būdu, daro išvadą „Fitch Ratings“ analitikai, apribojimai Rusijos naftos ir dujų kompanijoms naudotis pažangiomis technologijomis gali „neigiamai atsiliepti jų sugebėjimui sėkmingai eksploatuoti sunkiai išgaunamas atsargas, faktiškai sutrumpindami ekonomiškai rentabilaus brandžių telkinių eksploatavimo terminą“. (Naftos telkinio eksploatavimo ciklas sąlyginai skirstomas į 4 stadijas. Brandžiais vadinami telkiniai, kurių eksploatavimo stadija III ar IV. Tokiems telkiniams nebereikia didelių investicijų, kaip naujiems. Visa infrastruktūra jau būna sukurta, gavybos sistema veikia, tik naftos atsargos gerokai sumažėjusios – Red.)

Labiausiai dėl sankcijų nukentės „Rosneft“ ir „Gazprom neft“

Rusijos kompanijų darbo patirtis išgaunant naftą iš netradicinių telkinių gana menka, todėl jos vis labiau priklauso nuo užsienio įmonių – kurdamos bendras įmones su Vakarų bendrovėmis jos gauna galimybę diegti jų technologijas ir gauti įrenginių.

Dėl šios priežasties sankcijos gali neigiamai atsiliepti bendroms įmonėms, tarp kurių yra ir tokios garsios naftos bendrovės kaip „ExxonMobil“, „Royal Dutch Shell“, „BP“, paslaugas teikiančios įmonės „Schlumberger“, „Halliburton“ ir „Baker Hughes“.

Akivaizdu, kad kompanijos, kurios jau yra investavusios lėšas į projektus, susijusius su Rusija, yra suinteresuotos tęsti jų įgyvendinimą. Bendrovės „Total“, sudarusios sutartį su „LUKoil“ dėl naftingųjų skalūnų eksploatavimo, Žvalgymo ir gavybos departamento vadovas Yves-Louis Darricarrere sankcijas pavadino grėsme „Jamal SPG“ projektui, mat, aušinimo sistemoms buvo numatyta panaudoti JAV technologijas.

„Taip, mums reikalingos amerikiečių technologijos, - pareiškė Y.Darricarrere. – Todėl mums būtinas bendradarbiavimas, o ne konfrontacija“.

Į labiausiai dėl sankcijų galinčių nukentėti Rusijos bendrovių sąrašą „Fitch Rating“ analitikai įtraukė „Rosneft“, „Gazprom neft“, kiek mažiau nuostolių, anot jų, patirs „LUKoil“, „NOVATEK“ ir „Tatneft“.

Naftos gavyba gali sumažėti

Rusijos ekspertai neatmeta galimybės, kad tam tikroje perspektyvoje JAV ir ES sankcijos gali atsiliepti ne tik būsimiems projektams, bet ir energetinių išteklių gavybai iš eksploatuojamų telkinių.

Pasak rusų analitiko Andrejaus Vercholancevo, dėl sankcijų Rusijos kompanijų naftos gavyba turi sumažėti. Jis paaiškino, kad taip turi atsitikti dėl tos priežasties, kad senuose telkiniuose paprastai dirba Vakarų kompanijos, įvaldžiusios technologijas ir turinčios įrenginių, įgalinančių padidinti naftos išgavimo laipsnį.

„Naftos bendrovės iš užsienio dabar turės nutraukti darbą, baigti sutarčių vykdymą ir pasiimti įrenginius“, - sako ekspertas. Vietoj sankcijas paskelbusių šalių įrenginių galima panaudoti partnerių iš Kinijos techniką, pažymi jis, bet tam reikia laiko.

Dėl taikomų sankcijų nafta brangs Beje, kai kurių analitikų nuomone, naftos gavybos sumažėjimas Rusijai gali atnešti naudos.

„Draudimas finansuoti projektus ir pirkti vakarietiškus įrenginius – rimta problema, ir naftos gavyba dėl sankcijų tikrai sumažės. Tačiau atitinkamai pakils naftos kainos, kas Rusijai yra labai gerai“, - sakė portalui „Gazeta.ru“ Rusijos naftos ir dujų pramonininkų sąjungos vadovaujantysis ekspertas Rustamas Tankajevas.

2013 metais Rusija pagal naftos gavybą užėmė antrąją vietą pasaulyje (12,9 proc.) po Saudo Arabijos (13,1 proc.). Arčiausiai esantis konkurentas, sparčiai besivejantis Rusiją pagal naftos gavybos apimtis – Jungtinės Valstijos: amerikiečių nafta praėjusiais metais sudarė 10,8 proc. viso pasaulyje išgautos naftos kiekio.

Be to, jų naftos gavybos prieaugis 2013 metais buvo didžiausias tarp visų šalių: kaip rodo „BP“ pateikta pasaulio energetikos statistinė apžvalga, JAV naftininkai, lyginant su 2013 metais, padidino gavybą 13,5 proc. Tuo tarpu Rusija per tą patį laikotarpį naftos gavybą padidino tik 1,3 procento.

Rusijos pajamos iš naftos eksporto 2013 metais sumažėjo 4 procentais ir sudarė 173,7 mlrd. dolerių, lyginant su 180,9 mlrd. dolerių 2012 metais. Tokius duomenis pateikė šios šalies Federalinė muitinės tarnyba. Beje, pajamos sumažėjo tiek iš naftos eksporto į rusų vadinamąjį tolimąjį užsienį (-4,2 proc.), tiek ir į NVS šalis (-0,7 proc.). Fizine išraiška Rusijos naftos eksportas pernai sumažėjo 1,5 proc. – nuo 239,9 mln. iki 236,6 mln. tonų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.