JAV sugriežtino sankcijas Rusijai – apribojimai dujų pramonei

Rugpjūčio 6 dieną įsigaliojo naujos JAV sankcijos Rusijai, nukreiptos prieš šios šalies energetikos sektorių. Dokumentas, numatantis griežtesnius apribojimus, paskelbtas JAV Federalinio registro svetainėje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-08-07 10:23, atnaujinta 2018-02-11 12:13

Priimti apribojimai reiškia draudimą tiekti giliavandenio gręžimo įrenginius (giliesiems naftos ir dujų gręžiniams jūroje ar vandenyne gręžti – Red.), įrenginius arktinio šelfo gelmėms eksploatuoti, skalūnų naftai ir dujoms išgauti. Praktikoje tai reikš, kad bus papildomai kontroliuojamas tam tikrų įrenginių eksportas.

Pagal šį dokumentą JAV Prekybos ministerija, prieš išduodama eksporto licenciją, nuodugniau tikrins visus sandorio aspektus. Pavyzdžiui, jeigu pirkėjas nesugebės paaiškinti JAV valdžios atstovams, kokiems projektams įrenginiai bus naudojami, licencija nebus išduota.

Naujosios Jungtinių Valstijų sankcijos daug kuo panašios į Europos Sąjungos apribojimus, tačiau šie nebuvo tokie griežti. ES uždraudė tiekti Rusijai giluminės naftos gavybos technologinius įrenginius, taip pat įrenginius, reikalingus arktiniam šelfui įsisavinti ir skalūnų naftai išgauti, tačiau dujų pramonės šaką „iškėlė už skliaustų“. Į JAV sąrašą įtraukti ir dujų pramonės technologiniai įrenginiai ir technologijos.

Kaip jau rašėme (žr. „Ekspertai: sankcijos brangins Rusijos naftą“), reitingų agentūros „Fitch“ ekspertai mano, kad sankcijos gali paspartinti naftos gavybos mažėjimą brandžiuose Vakarų Sibiro telkiniuose. Atsargos šiuose telkiniuose senka, o norint išeksploatuoti likusis išteklius, turi būti naudojamos šiuolaikinės patobulintos technologijos ir atitinkami įrenginiai. Tačiau JAV ir ES embargas kaip tik ir pritaikytas šioms technologijoms ir įrenginiams. Rusijos naftos ir dujų kompanijos dar nepakankamai yra įsisavinusios naująsias energetinių išteklių gavybos technologijas, todėl nori bendradarbiauti su Vakarų firmomis, turinčiomis šių technologijų taikymo ir įrenginių naudojimo patirties. Naujasis sankcijų paketas tokį bendradarbiavimą gerokai apsunkins.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.