JAV senatorius – už skalūnų dujų importą į Lietuvą

Lietuvoje viešinčios JAV kongresmenų delegacijos susitikime su prezidente Dalia Grybauskaite penktadienį aptartas galimas skalūnų dujų importas į Lietuvą per Klaipėdoje statomą suskystintų gamtinių dujų terminalą.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 22, 2014, 3:42 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 2:14 PM

Prezidentės užsienio politikos patarėjos Jovitos Neliupšienės teigimu, Demokratų partijos, Senato ginkluotųjų pajėgų, biudžeto, prekybos ir finansų komitetų narys Billas Nelsonas iš esmės pritarė galimai skalūnų dujų importo iš JAV idėjai.

Rugsėjo mėnesį į rudens sesiją susirinksiantis JAV Kongresas svarstys milijardo JAV dolerių finansinės paramos iniciatyvą gynybiniams pajėgumams Europoje stiprinti. JAV sprendimas taip pat reikalingas siekiant užtikrinti galimybę eksportuoti JAV skalūnų dujas į Europą.

„Svarstomi įvairūs variantai, ar tai būtų eksportas į NATO valstybes, ar kažkaip kitaip apibrėžti tą regioną. Lauksime to sprendimo artimiausius dvejus ar trejus metus“, – teigė J.Neliupšienė.

Susitikime su šalies vadove buvo aptartas Lietuvos ir JAV bendradarbiavimas karinio ir energetinio saugumo klausimais, dvišalių prekybos ryšių stiprinimas.

Pasak prezidentės, JAV yra patikima partnerė, padedanti užtikrinti Lietuvos saugumą. Rusijos agresijos grėsmių akivaizdoje JAV vaidmuo mūsų regione yra ypač svarbus ne tik stiprinant gynybinius pajėgumus, bet ir didinant regiono energetinį saugumą bei galimybes atsispirti ekonominiam spaudimui.

J.Neliupšienė kalbėdama, apie Lietuvos ir JAV karinį bendradarbiavimą, dar kartą pabrėžė Baltijos šalyje ir Lenkijoje dislokuotų JAV karių kuopų svarbą.

„Šiai kuopai vadovauja NATO vyriausiasis pajėgų vadas. Manau, kad tai yra viena esminių saugumo priemonių, kuri prisideda prie Lietuvos ir viso regiono saugumo. Tokių priemonių sąrašas bus aptartas ir priimtas NATO viršūnių susitikime Velse“, – kalbėjo patarėja.

J.Neliupšienė tikino, kad Lietuvos ir JAV pozicijos dėl saugumo regione ir įvykių Ukrainoje iš esmės sutampa.

„Požiūriai dėl saugumo iššūkių, ypač dėl iššūkių, susijusių su situacija Ukrainoje, iš tiesų sutampa, ir šita pozicija, manau, akivaizdi. JAV viena pirmųjų priėmė sprendimą padidinti tiek oro policijos misiją, tiek užtikrinti, kad besirotuojanti kuopa atsirastų Baltijos valstybėse. Manau, tai pati greičiausia reakcija“, – teigė padėjėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.