Be Rusijos dujų lietuviai ištvertų mėnesį

Sutrikus gamtinių dujų tiekimui iš Rusijos, Lietuvoje turimų atsargų smulkiesiems buitiniams vartotojams užtektų mėnesiui, teigia "Lietuvos energijos" vadovas Dalius Misiūnas.

D.Misiūnas teigė, kad Latvijos Inčiukalnio dujų saugykloje ir kitose vietose esančių atsargų buitiniams vartotojams užtektų apie 30 dienų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
D.Misiūnas teigė, kad Latvijos Inčiukalnio dujų saugykloje ir kitose vietose esančių atsargų buitiniams vartotojams užtektų apie 30 dienų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 15, 2014, 10:26 AM, atnaujinta Feb 2, 2018, 12:37 PM

Komentuodamas Premjero Algirdo Butkevičiaus prieš kelias dienas pasakytus žodžius, kad dujų embargo iš Rusijos atveju Lietuvos vartotojai yra apsaugoti nuo energetinės krizės, D. Misiūnas teigė, kad Latvijos Inčiukalnio dujų saugykloje ir kitose vietose esančių atsargų smulkiesiems ir buitiniams vartotojams užtektų apie 30 dienų.

"Yra nustatytos taisyklės dėl atsargų kaupimo, ir šioje vietoje galima pasakyti labai tiksliai. Inčiukalnyje yra saugomos dujos Lietuvos mažiesiems vartotojams, buitiniams vartotojams ir vartotojams, kurie užsisakę nepertraukiamo tiekimo paslaugą, tų atsargų užtektų vienam mėnesiui", - "Žinių radijui" sakė D. Misiūnas, nedetalizavęs stambiųjų dujų vartotojų situacijos.

Pašnekovas tikino, kad Lietuvoje vykdomi šiluminių kogeneracinių elektrinių projektai gerokai sumažino šalies energetinę priklausomybę, o energetinės krizės atveju vartotojus energija galėtų aprūpinti Elektrėnų šiluminė elektrinė.

"Manau, kad veikiant kogeneracinėms jėgainėms ir turint galimybę užkurti blokus bet kuriuo metu Elektrėnuose, mes esam pakankamai saugūs. 

Ta elektrinė buvo statyta veikimui, o ne stovėjimui, tačiau jau esame pritaikę sistemas ir eksploatacijos būdus tam, kad tas užvedimas būtų sklandus. Per metus išbandėme visus Elektrėnų elektrinės blokus, šiemet vasarą esame išbandę ir mazutu kūrenti, ne tik dujomis, abiejų rūšių kuru, taigi visi blokai yra išbandyti", - kalbėjo D.Misiūnas.

„Be abejo, turim būti pasirengę visiems scenarijams.

Tačiau tai, kad turime tranzitinį vamzdį ir statome terminalą, kaip ir tai, kad turime elektros gamybos pajėgumų, naudojančių ne tik dujas, bet ir mazutą, esame pakankamai saugūs“, - "Žinių radijui" sakė D.Misiūnas.

Anot jo, Karaliaučiuje gali būti sukauptos maždaug dviejų savaičių dujų atsargos.

„Nėra tikslių duomenų dėl to, kiek konkrečiai dujų yra tenai, tačiau viešojoje erdvėje yra nuskambėjusi informacija, kad iki 100 mln. kubinių metrų dujų galimybė saugoti Kaliningrade.

Vertinant įvairius scenarijus, tai galėtų būti iki 2 savaičių laikotarpis“, - sakė „Lietuvos energijos“ vadovas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.