Skylė Rusijos kišenėje

Kol Rusijos Valstybės Dūma svarsto 2015 metų biudžetą, kuriame pajamos iš naftos sudarytų 7,7 trilijono rublių, o pasaulinė naftos rinka patiria smūgių, šią didelę valstybę gali užgriūti sunkiai pakeliamos finansinės problemos.

Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, LR korespondentas Maskvoje

2014-10-15 18:56, atnaujinta 2018-01-27 04:22

Rusijos vyriausybė parengė pagrindinį finansinį šalies dokumentą atsižvelgdama į vidutinę naftos kainą - 96 dolerius už barelį. Bet dabar kainos smuktelėjo iki 87 dolerių, o Kuveito valdžia jau pareiškė apie galimą ilgalaikį pasaulinių kainų markės "Brent" sumažinimą iki 76-77 dolerių už barelį (rusų nafta "Urals" 4-5 doleriais pigesnė).

Kuveito naftos ministras Ali Al Omairas pareiškė, kad naftą eksportuojančių šalių OPEC organizacijos narės neturi galimybės koordinuotai sumažinti naftos gavybos, dėl ko teoriškai galima būtų atkurti kainas.

Tokia situacija Rusijai yra kone katastrofiška, nes kainų sumažinimas doleriu už barelį naftos tolygus iš šalies biudžeto išbrauktiems 70 milijardų rublių.

Vadinasi, Kuveito naftos ministro prognozė reiškia daugiau nei 1,5 trilijono rublių skylę - dešimtąją dalį jau suplanuotų federalinių lėšų kitiems metams.

Beje, 2015 metų biudžete jau apkarpytos išlaidos švietimui ir sveikatos apsaugai. Bet Rusijos finansų ministras Antonas Siluanovas pareiškė, kad pinigų nėra.

"Jei dabartinė padėtis išliks ir 2015-aisiais, būsime priversti kreiptis į Rezervų fondą", - sakė ministras.

Bet šioje vyriausybės taupyklėje sukaupta apie 3,387 trilijono rublių, o biudžeto įstatymo projektas numato galimybę iš ten panaudoti tik iki 500 milijardų rublių per metus. Todėl, kaip sako finansų ministras A.Siluanovas, valdžia priims sprendimą dėl tolesnės biudžeto išlaidų optimizacijos.

Kol kas iždas naudoja kitą rezervą - sklandžią rublio devalvaciją. Žinoma, kad rublio kurso sumažinimas dolerio atžvilgiu 1 rubliu padidina biudžetines išlaidas 180-200 milijardų rublių.

Remiantis prognoze 2015 metams, numatomas 37,7 rublio kursas už 1 dolerį. Dabar 1 doleris kainuoja 40,3 rublio. Kai kurie ekspertai mano, jog, numačius 1,5 trilijono rublių biudžeto skylei užkamšyti, valdžia įsigeis nacionalinės valiutos kursą sumažinti dar 7-8 rubliais. Vadinasi, 2015 metais galima laukti ir 50 rublių kurso už 1 dolerį.

Metinė infliacija, kuri šiais metais prognozuojama 8-9 proc., pasieks dviženklius skaičius. O tai reikštų socialinį gyventojų nepasitenkinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.