„Lietuvos energijos gamyba“ į kapinyną siunčia „senukus“

Atsižvelgdama į situaciją rinkoje ir įgyvendinama bendrovės veiklos strategiją „Lietuvos energijos gamybos“ valdyba nusprendė nutraukti rezervinės elektrinės Elektrėnuose pirmojo ir antrojo blokų eksploatavimą. Planuojama, kad 2015 metų sausį bus pradėta demontuoti pirmąjį bloką, o balandžio mėnesį – ir antrąjį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 20, 2014, 6:06 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 8:10 AM

Demontuoti senus ir neefektyvius 1962-1965 metais statytus rezervinės elektrinės 150 MW galios blokus nuspręsta atsižvelgiant į didelę gamtinių dujų kainą, žemą blokų naudingo veikimo koeficientą, dideles jų eksploatavimo sąnaudas bei naujų šilumos gamybos iš biokuro pajėgumų Elektrėnuose atsiradimą.

Blokų pagamintos elektros energijos kaina yra nekonkurencinga rinkoje, tad jų atsisakymas padės mažinti viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) poreikį, o kartu ir galutinį elektros energijos tarifą vartotojams.

Pirmojo ir antrojo blokų būklė, lyginant su kitais rezervinės elektrinės blokais, yra blogiausia. Per pastaruosius penkerius metus šiems įrenginiams nebuvo atliktos reikšmingos investicijos. Pagrindinė jų funkcija buvo šilumos gamyba Elektrėnų miesto gyventojams bei pramonei šaltuoju metų laiku, kuri, atsiradus naujiems šilumos gamybos pajėgumams, praras savo prasmę.

„Senų rezervinės elektrinės blokų eksploatacijos nutraukimas – nuosekli mūsų bendrovės veiklos strategijos tąsa. Bendrovės tikslas – veikti efektyviai ir maksimaliai sumažinti priklausomybę nuo skiriamų subsidijų.

Neatsitiktinai prieš kelerius metus pradėjome naujų šilumos gamybos pajėgumų Elektrėnuose statybas. Šilumos gamyba naujoje biokuro katilinėje senuosius neefektyvius blokus pakeis jau šio šildymo sezono metu“, – kalbėjo „Lietuvos energijos gamybos“ generalinis direktorius Juozas Bartlingas.

Nepaisant to, kad senuosius blokus aptarnaujančio personalo poreikis mažėja, visi darbuotojai lieka įmonėje. Įvedus į eksploataciją naujus šilumos gamybos pajėgumus, dalis darbuotojų prisijungs prie juos aptarnaujančio personalo. Kitiems bendrovės darbuotojams bus pasiūlyta organizuoti ir vykdyti 1 ir 2 blokų demontavimo darbus.

Specialistų atlikti tyrimai rodo, kad senųjų Elektrėnų komplekso blokų eksploatacijos nutraukimas ateityje neturės esminės įtakos energetiniam saugumui. „Lietuvos energijos gamybos“ sprendimui demontuoti blokus neprieštaravo ir stabilų elektros energetikos sistemos darbą palaikantis perdavimo operatorius „Litgrid“, taip pat kitos energetikos politiką įgyvendinančios institucijos.

Numatoma, kad 1 ir 2 blokų demontavimo darbai truks apie dvejus metus. Tikimasi, kad pritaikius 3 ir 4 blokų demontavimo metu įgytą patirtį, darbai vyks sklandžiai ir efektyviai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.