Mažeikių laimė: nafta pinga smarkiai, degalai - tik šiek tiek

Smukusios naftos kainos džiugina Mažeikių gamyklą „Orlen Lietuva“. Naftai atpigus iki rekordinių žemumų, gamykla po ilgos pertraukos pagaliau uždirbo pelno.

Atpigus naftai Mažeikių gamykloje - geresnės nuotaikos.<br>A.Tirliko nuotr.
Atpigus naftai Mažeikių gamykloje - geresnės nuotaikos.<br>A.Tirliko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Oct 22, 2014, 12:58 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 2:52 AM

Vien trečiąjį šių metų ketvirtį „Orlen Lietuva“ uždirbo 22 mln. JAV dolerių (apie 59,3 mln. litų) grynojo pelno.

Pajamos augo dėl „neįprastai palankios makroekonominės aplinkos“, skelbia bendrovė.

„Per pastaruosius tris mėnesius „Orlen Lietuva“ pagerino savo finansinius rezultatus. Jau matome teigiamą poveikį savo pastangų, kuriomis siekiame pagerinti mūsų gamybinės veiklos ekonominį efektyvumą“, - skelbiama pranešime spaudai.

Mažeikių naftos perdirbimo įmonė susilaukia vairuotojų kritikos dėl pernelyg vangios reakcijos į smunkančią naftos kainą. Tačiau, kaip skelbiama „Orlen Lietuva“ puslapyje, dyzelino kaina per mėnesį smuko 18 centų, benzino – 30 centų už litrą.

Tiesa, vienintelė Baltijos šalyse naftos perdirbimo įmonė šiais metais kol kas neišbrenda iš nuostolių. Lenkijos naftos koncerno „Orlen“ valdoma Lietuvos bendrovė „Orlen Lietuva“ šiemet sausį-rugsėjį patyrė 126 mln. JAV dolerių (apie 339,4 mln. litų) grynųjų nuostoliai.

Anksčiau gamyklos savininkai yra svarstę laikinai nutraukti ar įšaldyti „Orlen Lietuva“ veiklą. Nors rezultatai šią vasarą akivaizdžiai pagerėjo, idėjos sustabdyti veiklą neatsisakoma.

„Vis dėlto mes taip pat pasiruošę sumažinti savo gamybinius pajėgumus ar net laikinai nutraukti gamybą, jei rinkos sąlygos būtų nepalankios“, – sakė akcinės bendrovės „Orlen Lietuva“ generalinis direktorius Ireneusz Fąfara.

Bendrovė skundžiasi vis dar patirianti didelių išlaidų dėl logistikos, o poreikis degalams yra „per mažas, kad vietos rinkose būtų galima parduoti bendrovės pagaminamus produkcijos kiekius“. Tad nemaža produkcijos dalis eksportuojama jūra.

Dėl šios priežasties „Orlen Lietuva“ turi konkuruoti su naftos perdirbimo įmonėmis visame pasaulyje, kurių gamybos kaštai gerokai palankesni.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.