LESTO vadovas: „Taupymas virto antpelniu“

Energetikų sutaupyti milijonai grįš vartotojams - taip nutarė Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK). Tačiau analitikai sako, jog klausimas, kaip paskirstyti sutaupytas lėšas, yra politinis.

LESTO.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
LESTO.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas“)

Oct 27, 2014, 1:17 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 1:16 PM

Ar bendrovei toliau didinti efektyvumą, kai reguliatorius sutaupymus traktuoja kaip “pagudravimą“? Per trejus metus bendrovės LESTO sutaupyti 105 milijonai litų bus grąžinti per elektros kainą. Nepaisant to, energetikai neatsigina kritikos.

Ėmė dirbti efektyviau

305 milijonai litų. Tiek sąnaudų kasmet buvo suplanuota bendrovei LESTO per 2011-2013 metus. Kaip ir turėtų būti, tokius skaičius palaimino VKEKK.

Dabar prievaizdai ėmėsi tikrinti, kaip išlaidavo elektros tiekėjai. Tyrimas dar nebaigtas, tačiau komisija jau turi pastabų. Paaiškėjo, kad LESTO per trejus metus sutaupė 105 milijonus litų - daugiau nei po 30 milijonų kasmet.

„Tai efektyvesnio darbo rezultatas“, -- nieko keista neįžvelgė LESTO vadovas Aidas Ignatavičius.

80 milijonų litų sutaupyta dėl darbuotojų sąnaudų – pertvarkytas klientų aptarnavimo tinklas, optimizuotos darbuotojų funkcijos, dalis procesų automatizuota IT sistemų ir išmaniojo tinklo pagalba. Apie 10 milijonų mažiau atseikėta konsultantų paslaugoms, dar tiek pat sutaupyta mažiau išleidus pastatų išlaikymui, komunalinėms išlaidoms.

Rado abejotinų sąnaudų

Tačiau vartotojų interesus ginančiai VKEKK tai įspūdžio nepadarė. Prievaizdams nepatiko, kad gyventojams elektrą tiekianti valstybinė įmonė ėmėsi taupyti, todėl jie tai pavadino antpelniu.

VKEKK pirmininkė Diana Korsakaitė neseniai žurnalistams teigė, kad, tyrimas dėl LESTO dar nebaigtas. Tačiau jau šiandien aišku, kad LESTO sutaupyti pinigai išeis į naudą gyventojams – kitąmet jiems gali atpigti elektra. Mat dėl to daugiau nei dešimtadaliu jau sumažintos elektros skirstymo paslaugų kainų viršutinės ribos.

„Tokį kainos mažėjimą iš esmės lėmė Komisijos sprendimas LESTO 2011-2013 metais gautą antpelnį – daugiau kaip 105 milijonus litų – grąžinti vartotojams“, -- paaiškino VKEKK atstovai.

Ar verta stengtis?

„Mes išleidome mažiau pinigų nei mums buvo leista. Tiesiog sutaupėme. Aš giriu savo vadovus, kad jie dirba efektyviau, o reguliatorius aiškina, jog tai nepagristos sąnaudos ar antpelnis. Po tokių vertinimų kyla minčių, ar toks reguliavimas skatina dirbti efektyviau?, -- svarstymais dalijosi A.Ignatavičius. Po diskusijų su VKEKK sutarta, jog bendrovės sutaupytos lėšos vartotojams per elektros energijos sąskaitas grįš per trejus metus.

Be to, bendrovė akcininkams dar mokėjo dividendus.

* * *

Negalima žaisti tik į vienus vartus

Vaidotas Rūkas

„Finasta Asset Management“ fondų valdytojas

„LESTO sutaupytos lėšos yra puikus pavyzdys, kad ir valstybei priklausanti įmonė gali dirbti efektyviau. Klausimas, kaip paskirstyti sutaupytas lėšas, yra politinis. Ir šio žodžio nereikia bijoti.

Politikai, reguliatorius ir reguliuojamos įmonės turi sėsti ir diskutuoti, kaip teisingai paskirstyti sutaupytas sąnaudas. Galbūt ir nederėtų visos sutaupytos sumos palikti įmonei, tačiau atiduoti viską vartotojams irgi netinkama išeitis, nes tuomet bendrovei neliks paskatų stengtis dirbti efektyviai.

O tai, kad valstybei priklausanti įmonė nesutaria su tos pačios valstybės įstaiga, nėra nieko keisto. Tai rodo, kad kiekviena pusė principingai gina savo pozicijas.

Kaip pilietis, džiaugiuosi, kad valstybei priklausanti įmonė siekia kuo didesnio efektyvumo, o reguliatorius sąžiningai atstovauja vartotojo interesams.

O dėl galbūt neteisingai įtrauktų sąnaudų spręsti labai sudėtinga – egzistuoja begalės išlaidų rūšių, kurių negali iš anksto numatyti ir aprašyti. Tai priklauso nuo požiūrio. Vienaip žiūri įmonė, kitaip komisija.

Gali būti netgi atvejų, kai samdomam darbuotojui mokama atitinkama suma, bet komisijos nuomone, ji turėtų būti mažesnė.

* * *

Galėtų apsispręsti ir pati Vyriausybė

Nerijus Mačiulis

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas

„Tai, kad valstybės įmonės sugeba sutaupyti ir uždirbti, yra sveikintina. Aišku, kai jos yra monopolinės, reikia atidžiai stebėti, kad tas uždarbis neatsirastų per didelių tarifų sąskaita.

Šiuo atveju LESTO sukūrė didesnę pridėtinę vertę. Ją padalyti visuomenės reikmėms įmanoma trimis būdais: pritaikius mažesnius elektros skirstymo tarifus, sumokėjus pinigus į biudžetą dividendų pavidalu arba investavus, kad ateityje elektros tiekimas būtų patikimesnis ir efektyvesnis.

Nežinau, ar dėl to turi spręsti vien VKEKK. Mano nuomone, savo poziciją turėtų išdėstyti ir atskiros ministerijos. O geriausia, kad pati Vyriausybė priimtų politinį sprendimą, kaip sutaupytas lėšas panaudoti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.