JAV prieš Rusiją ir Iraną lošia „naftos korta“?

Vašingtonas lošia prieš Maskvą ir Teheraną „naftos korta“, rašo „The Guardian“. Kaip pažymi laikraštis, JAV bando mažinti naftos kainą, užtvindydama ir taip jau susilpnėjusią rinką žaliavine nafta. Tačiau rizikuoja tuo pačiu pakenkti savo skalūnų pramonei.

Naftovežis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Naftovežis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 10, 2014, 1:19 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 9:33 PM

Leidinys primena, kad per vasarą naftos kaina sukosi apie 110 dolerių už barelį, tačiau per pastaruosius tris mėnesius ji sumažėjo ketvirtadaliu. Kadangi Rusija ir Iranas labai priklauso nuo naftos eksporto, JAV mano, jog naudodamos tam tikrą taktiką galės labiau spausti Rusiją ir Iraną atitinkamai dėl Ukrainos krizės ir Teherano branduolinės programos.

Kaip teigia „Guardian“, JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry  rugsėjį tariamai sudarė sandėrį su Saudo Arabjos karaliumi Abdullah, pagal kurį saudiečiai pardavinės žaliavinę naftą žemesne nei rinkos kaina. Tai padėtų paaiškinti, kodėl naftos kaina krito tuo metu, kada, atsižvelgiant į „Islamo valstybės“ sukeltus neramumus Irake ir Sirijoje, šiaip jau ji turėjo kilti.

Britų laikraštis atkreipia dėmesį ir į tai, jog nafta ir dujos sudaro 70 proc. Rusijos eksporto, ir „nesueina galai“ šios šalies biudžete, jei naftos kainos žemesnės kaip 100 dolerių už barelį.

Užsienio valiutos rezervų „neriboto kiekio“ Maskva neturi, o praeitą savaitę rublio vertė nukrito 10 procentų. Laikraštis taip pat primena apie kompanijų skolų aptarnavimo išlaidas ir apie tai, jog Centrinis bankas patiria spaudimą dėl palūkanų normos didinimo - taip būtų galima stabilizuoti rublio kursą, tačiau tik didesnės recesijos sąskaita.

Tačiau iki šiol visa tai nepadarė įtakos Rusijos užsienio politikai – ji ir toliau teikia didelę paramą Sirijos prezidentui Basharui al-Assadui, o praeitos savaitės pabaigoje pasirodė pranešimų, kad jos kariniai daliniai įžengė į Rytų Ukrainą. Belieka laukti, kaip į JAV taktiką sureaguos Iranas, priduria laikraštis.

Rusijos portalas „gazeta.ru“ primena, jog kalbėdamas spalio mėnesį spaudos konferencijoje Milane po susitikimo su Ukrainos prezidentu Petro Porošenko, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neatmetė galimo JAV ir Saudo Arabijos slapto susitarimo dėl naftos kainų. „Kalbant apie sąmokslo teorijas – sąmokslai visada galimi. Bet jie skaudžiai kerta šiuo atveju sąmokslininkams, jeigu tokių yra“, - sakė tuomet V.Putinas.

Rusijos ekonomikos plėtros ministras Aleksejus Uliukajevas anksčiau pareiškė, kad ateityje naftos kainos bus šiek tiek aukštesnės, negu dabar. Kaip sakoma: pagyvensim – pamatysim.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.