Vladimiras Putinas ruošiasi katastrofiškam naftos kainų kritimui

„Brent“ markės žaliavinės naftos barelio kaina nukrito žemiau 77 JAV dolerių. Prekybos sistemos ICE duomenys parodė, kad Londono tarpžemyninėje ateities sandorių biržoje prasidėjus prekybai 8 val. 05 min. Lietuvos laiku kainos smuko dar 0,6 proc., iki 76,76 JAV dolerio, tačiau vėliau, 8 val. 20 min., kaina vėl kilstelėjo iki 77 JAV dolerių. Apie tai praneša „Reuters“.

Pasaulinės naftos kainos mažėja jau nuo rugsėjo pradžios.<br>123rf nuotr.
Pasaulinės naftos kainos mažėja jau nuo rugsėjo pradžios.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-11-14 11:47, atnaujinta 2018-01-21 12:09

Naftos kainos jau smuko lapkričio 13 d. – rinkos dalyviai laukė, ar Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) nesumažins naftos gavybos kvotų.

Pasaulinės naftos kainos mažėja jau nuo rugsėjo pradžios. Rinkos dalyviai jau nuo devinto metų mėnesio laukia OPEC sprendimo dėl naftos pardavimų kvotų. Metinis valdybos susirinkimas vyks Vienoje lapkričio 27 d.

Kai kurie analitikai svarsto, jog, nepaisant OPEC sprendimo, naftos kaina smuks, nes naftos rinkoje vyrauja disbalansas tarp juodojo aukso paklausos ir pasiūlos. Yra manančiųjų, jog barelis naftos neilgai trukus kainuos 70 JAV dolerių ar dar mažiau.

„Brent“ naftos kainos smunka rekordinę aštuntąją savaitę iš eilės. Nuo birželio šios rūšies naftos kaina už barelį sumažėjo 32 proc. Šių metų rugsėjo 8-ąją „Brent“ naftos barelio kaina pirmą sykį nuo 2013-ųjų birželio nusileido žemiau 100 JAV dolerių už barelį žymos. Dar 2014-ųjų birželį ji kainavo 115 JAV dolerių.

JAV energetikos informacijos (EIA) administracijos prognozės „Brent“ naftos kainai Rusijai optimizmo nesuteikia. Anksčiau prognozavusi, kad barelis šios rūšies naftos kainos 101,67 JAV dolerio, EIA dabar jau kalba apie 83,42 JAV dolerio.

Teigiama, jog pagrindinė tokių prognozių priežastis – didėjanti naftos gavyba JAV ir gausesni naftos kiekiai, kurie į pasaulio rinkai bus pasiūlyti Saudo Arabijos.

Apie pusę pajamų Rusija gauna iš žaliavų, todėl krentančios naftos kainos suduoda stiprų smūgį šalies ūkiui.

Pirmadienį, lapkričio 10 d., Jungtinių Arabų Emyratų energetikos ministras Suhailas Farajas al Mazrui sakė: „Rinkos bendrieji rodikliai nepasikeitė. OPEC nesikišo į perteklinės naftos atsiradimo procesą“.

Paklaustas, kuri šalis yra atsakinga už perteklių naftos rinkoje, ministras sakė: „Mes visi žinome, kad pastaraisiais metais dėl skalūnų revoliucijos JAV išaugo pasiūlos apimtys“. Rinkos atžvilgiu toks pareiškimas gali tapti ženklu, kad OPEC nelaiko savęs atsakinga už naftos perteklių ir neketina mažinti gavybos apimčių.

V.Putinas ramina

Rusijos ekonomika pasirengusi priešintis naujai krizės bangai, o šalies vyriausybė svarsto įvairiausius scenarijus, taip pat ir tokius, kuriuose atsižvelgiama į galimą smarkų naftos kainų kritimą.

Tai penktadienį interviu naujienų agentūrai TASS pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

„Taip, pasirengusi, – atsakė jis į atitinkamą klausimą. – Mes galvojame apie visus scenarijus, taip pat ir apie katastrofišką energijos išteklių kainų kritimą, kuris yra visiškai įmanomas, mes neatmetame tokios galimybės“.

Pasak V.Putino, krizių metu globalūs ekonominiai disbalansai tik didėja, ir tai pirmiausia neigiamai atsiliepia besivystančioms ekonomikoms. Bet Rusijos padėtis yra kiek palankesnė negu kitų šalių, kadangi ji turi sukauptų atsargų, teigė prezidentas.

„Labai taupiai naudojome mūsų atsargas – ir aukso bei valiutos atsargas, ir vyriausybės atsargas. Jos pakankamai didelės, ir tai mums leidžia būti įsitikinusiems, kad mes visai tiksliai įvykdysime visus prisiimtus socialinius įsipareigojimus ir suvaldysime visus biudžetinius procesus ir visą ekonomiką“, – pareiškė V.Putinas.

Parengta pagal newsru.com, rbc.ru

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.