Dujos gyventojams bent jau neturėtų brangti, bet vargu ar atpigs

Galutinė gamtinių dujų kaina šilumos gamintojams (perkantiems dujas iš „Lietuvos dujų tiekimo“ ir "Litgas") 2015 m. bus 6-7 proc., arba 100 Lt už 1 tūkst. kub. m mažesnė nei šiemet, skaičiuoja Energetikos ministerijos specialistai.

Dujų kaina gyventojams kitais metais neturėtų smarkiai keistis.<br>V.Balkūno nuotr.
Dujų kaina gyventojams kitais metais neturėtų smarkiai keistis.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 20, 2014, 3:55 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 12:12 AM

Toks kainų mažėjimas prognozuojamas įvertinus Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) patvirtintus perdavimo, skirstymo ir tiekimo saugumo tarifus.

„Kaip matome iš prognozių, nėra jokių priežasčių kalbėti apie šilumos brangimą. Priešingai – netgi susidaro prielaidos mažėti šilumos kainai“, – ministerijos pranešime cituojamas energetikos ministras Rokas Masiulis.

Energetikos ministras pridūrė, kad buitiniai vartotojai jau dabar moka mažiau už dujas. Palyginti su pirmuoju šių metų pusmečiu, dujas šildymui naudojantys gyventojai dabar moka 22 proc. mažiau. Palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, dabar dujų kaina šiems gyventojams yra 31 proc. mažesnė.

Kitais metais gyventojams dujų kaina turėtų išlikti panašaus lygio, kaip yra dabar.

„Atkreipkime dėmesį, kad nuolaidą iš „Gazprom“ pavyko išsiderėti tuomet, kai jau buvo aišku, jog terminalas Lietuvoje bus paleistas, ir "Litgas" iš esmės susiderėjo su „Statoil“ dėl būtinojo kiekio“, – pabrėžė energetikos ministras.

VKEKK patvirtinta tiekimo saugumo dedamoji, skirta padengti investicijoms į suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą, – apie 7,8 ct už kub. m vietoj anksčiau planuotų daugiau nei 10 ct. Tarifas Lietuvos vartotojams sumažintas, nes įrengiant SGD terminalą, jo infrastruktūrą ir jungtį pavyko sutaupyti apie 100 mln. Lt.

VKEKK taip pat patvirtino „Amber Grid“ valdybos nustatytas gamtinių dujų perdavimo paslaugų kainas, įsigaliosiančias nuo 2015 m. sausio 1 d. Bendra perdavimo kainų pokyčio, palyginti su 2014 m. perdavimo paslaugų kainomis, įtaka galutinei buitinių vartotojų mokamai kainai sudarys vidutiniškai apie 1 ct už kub. m dujų.

Patvirtintos ir „Lietuvos dujų“ valdybos nustatytos gamtinių dujų skirstymo kainos, kurios bus taikomos nuo 2015 m. sausio 1 d. Skirstymo kainos viršutinė riba didėja 16,7 proc. Tačiau konkrečios gamtinių dujų skirstymo kainos nuo 2015 m. sausio 1 d. skirtingoms kainų grupėms didėja nuo 5,1 iki 9,5 proc. Pagrindinė dujų skirstymo kainos didėjimo priežastis – prognozuojami 17 proc. mažesni paskirstyti gamtinių dujų kiekiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.