OPEC paleista torpeda jau skandina Rusijos ekonomikos laivą

Rublio kursas nuo pat penktadienio ryto smigo į dar neregėtas žemumas. Priežastis – ketvirtadienį priimtas Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos OPEC sprendimas nemažinti naftos gavybos. Maskva siekė, kad nutiktų priešingai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 28, 2014, 9:54 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 11:07 AM

To dar nebuvo: pradėjus prekybą Maskvos valiutų biržoje euro kursas viršijo 62 rublių ribą. Mažai kas abejoja, kad per penktadienį ir JAV doleris pabrangs iki daugiau nei 50 rublių.

Tačiau ir tai gali būti ne riba. Mat, OPEC nusprendus nemažinti naftos gavybos, juodojo aukso kainos greičiausiai nusileis iki mažiau nei 70 dolerių už barelį.

Tuo metu Rusijos kitų metų biudžetas apskaičiuotas remiantis prielaida, kad naftos barelis kainuos kone 100 JAV dolerių. Kuo mažesnė kaina, tuo mažiau ir pajamų iš naftos.

Tiesa, sykiu pinga ir pats rublis, o juk būtent šia valiuta renkamos įplaukos į Rusijos biudžetą. Tai šiek tiek amortizuoja pastarojo galimas netektis. „Tačiau tiek pramonei, tiek eiliniams žmonėms nebus nieko gero iš to, kad importuojamos prekės brangs“, – įspėjo Energetikos plėtros fondo direktorius Sergejus Pikinas.

O kiek gali pigti pats rublis? Investicijų kompanijos „Tretij Rim“ vienas vadovų portalui rbc.ru dėstė: „Kitų metų biudžetas apskaičiuotas remiantis 100 dolerių už barelį naftos kaina bei spėjimu, kad doleris bus vertas 35 rublių. Vadinasi, barelis turi kainuoti 3500 rublius.

Pasaulio rinkoje bareliui atpigus iki 70 JAV dolerių, pats doleris jau turi kainuoti 50 rublių. Pridėkime infliaciją ir jau gausime 50–55 rublius už dolerį.“

Tačiau rusai, regis, jau susitaikė su tuo, kad teks veržtis diržus. Šios šalies finansų ministras Antonas Siluanovas po OPEC sprendimo pripažino, kad pigios naftos laikai stojo ilgam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?