Rusai nuleidžia rankas - „Pietų srauto“ dujotiekio nebus

Vizito Turkijoje metu „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris oficialiai paskelbė, kad prie dujotiekio „Pietų srautas“ statybų grįžtama nebus. „Viskas, projektą nutraukėme“, – sakė A. Mileris, žurnalistų paklaustas apie „Pietų srauto“ likimą.

Rusijai įsivėlus į karą su Ukraina, ėmė strigti ir energetiniai projektai.<br>123rf.com
Rusijai įsivėlus į karą su Ukraina, ėmė strigti ir energetiniai projektai.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-12-02 10:53, atnaujinta 2018-01-20 04:05

Taip pat „Gazprom“ vadovas nurodė, kad Maskva ir Ankara susitarė dėl jūrinio dujotiekio statybų – juo kasmet galės būti perpumpuojami 63 mlrd. kub. metrų dujų.

Anot pareigūno, 14 mlrd. kub. metrų dujų teks Turkijai, o likusi kuro dalis bus tiekiama į Turkijos ir Graikijos pasienį. Prie naujojo dujotiekio bus prijungta ir siurblinė „Russkaja“, anksčiau planuota naudoti „Pietų srauto“ projekte.

Nuo 2011 metų „Gazprom“ „Pietų srauto“ dujotiekio statybų projektui jau išleido 4,66 mlrd. JAV dolerių. Šiais metais projekto realizavimui bendrovė buvo pasiruošusi skirti 135 mlrd. rublių.

Pirmadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad šiuo metu Rusija negali tęsti „Pietų srauto“ dujotiekio statybų. Bulgarija blokavo vamzdyno tiesimą jūros dugnu.

„Atsižvelgus į tai, kad iki šiol iš Bulgarijos negavome leidimo, manome, kad dabartinėmis sąlygomis Rusija negali tęsti šio projekto“, – sakė V. Putinas Ankaroje bendroje spaudos konferencijoje su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu.

Tuo tarpu Ukraina pareiškė esanti pasirengusi perpumpuoti papildomas rusiškų dujų apimtis į Europą. Tokią nuomonę išreiškė Ukrainos energetikos ir anglies pramonės ministras Jurijus Prodanas, praneša "RIA Novosti".

"Kalbant apie tiekiamų dujų tranzitą Ukraina yra tikrai pasirengusi didinti apimtis. Šalis turi patikimą dujų transporto sistemą ir gali tiekti būtinas apimtis Europos Sąjungai net ir be "Šiaurės srauto". Sistema pakankamai galinga - turime galimybę didinti tiekiamas apimtis daugiau nei du kartus", - kalbėjo J. Prodanas.

 Rusijos energetikos ministerijos vadovas Aleksandras Novakas patikino, kad Maskva vykdys visus savo dujų tiekimo įsipareigojimus Europos valstybėms. 

"Šiuo metu situacija išliko tokia, kokia ir buvo, sandoriai galioja, tarpvalstybiniai susitarimai taip pat galioja. Kita vertus, Europos valstybės, veikdamos per Europos Komisiją, šiuo metu nenori realizuoti "Pietų srauto" (projekto)", - sakė ministras paskelbus apie dujotiekio statybų projekto stabdymą.

"Bet kuriuo atveju ir toliau liekame patikima dujų tiekėja Europos valstybėms", - pridūrė pareigūnas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.