„Gazprom“ užtikrina: dėl „Pietinio srauto“ nepajudins nė piršto

Rusijos dujų milžinės „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris šeštadienį pareiškė, kad jo bendrovė neketina grįžti prie planų nutiesti dujotiekį „South Stream“ („Pietinis srautas“), nes dėl neprognozuojamų Europos pareigūnų sprendimų „Gazprom“ negali būti užtikrinta, kad šis projektas bus įgyvendintas.

„Sprendimą sustabdyti projektą padiktavo tai, kad realizuoti šį projektą vilkinimo ir tiesiog atviro blokavimo sąlygomis iš esmės neįmanoma“, – aiškino A.Mileris.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Sprendimą sustabdyti projektą padiktavo tai, kad realizuoti šį projektą vilkinimo ir tiesiog atviro blokavimo sąlygomis iš esmės neįmanoma“, – aiškino A.Mileris.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 6, 2014, 4:02 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 7:31 PM

„Taip, tai galutinis sprendimas – „Pietinis srautas“ uždarytas. Šis klausimas absoliučiai uždarytas“, – jis sakė interviu valstybinei televizijai „Rossija“.

„Sprendimą sustabdyti projektą padiktavo tai, kad realizuoti šį projektą vilkinimo ir tiesiog atviro blokavimo sąlygomis iš esmės neįmanoma, – aiškino A.Mileris. – Ir žinoma, tokia yra tikslinga Europos Sąjungos politika.“

Jis priminė, kad Europos Parlamentas balandžio 17 dieną priėmė rezoliuciją, draudžiančią vykdyti „South Stream“ projektą ES teritorijoje, o birželį Europos Komisija nurodė Bulgarijai sustabdyti darbus tame Rusijos vadovaujamame projekte.

„Dėl to projektas iš tiesų yra įstrigęs pastaruosius šešis mėnesius. Todėl kalbėti, kad „kamuolys dabar Rusijos pusėje“ yra mėginimas suversti savo kaltę kitiems“, – pridūrė A.Mileris.

„Mūsų sugaištas laikas ir pastangos matuojamos metais – bet, žinoma, be sugaišto laiko ir tam tikrų lėšų mes įgijome tam tikrų žinių ir patirties. Dabar galima sakyti, kad labai gerai pažįstame Europos biurokratiją. Kas suteiks garantiją, kad tai nepasikartos po mėnesio, dviejų, po pusmečio?“ – klausė jis.

Antradienį Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja bulgarė Kristalina Georgijeva pareiškė, kad Rusijos sprendimas atidėti dujotiekio projektą „South Stream“ rodo būtinybę Europos Sąjungai (ES) rasti naujus energijos šaltinius.

Pasak jos, todėl „energijos šaltinių diversifikavimas yra svarbus Europai“.

„Komisija nuodugniai išnagrinės šio sprendimo pasekmes ir tai, kaip galėtume paspartinti valstybių narių tarpusavio konektyvumą“, – sakė ji.

„South Stream“ dujotiekis turėjo tiekti Europai rusiškas gamtines dujos, aplenkiant ir kuris buvo vienas pagrindinių Kremliaus projektų, vykdytas pusę dešimtmečio krizės ištiktą Ukrainą, eiti per Bulgariją, ES nepriklausančią Serbiją, Italiją, Austriją, o tada – į kitas ES valstybes.

Tačiau Bulgarija birželio mėnesį apsigalvojo dėl šio dujotiekio – ES pasakius, kad Sofija pažeidė Bendrijos konkurencijos taisykles tuo, kaip skyrė kontraktus dėl dujotiekio atkarpos jos teritorijoje.

K.Georgijeva, kuri oficialiai yra ES biudžeto komisarė, sakė, kad Rusija tuo naudojasi kaip pretekstu stiprėjant ginčui dėl dujų tiekimo ir krizės Ukrainoje.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris ketvirtadienį pareiškė, kad milžiniško „South Stream“ dujotiekio į Europą tiesimas vis dar yra įmanomas, nors Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas netikėtai sustabdė šį milijardus dolerių kainuojantį projektą.

„Dujotiekis „South Stream“ gali būti nutiestas. Sąlygos jau ilgą laiką yra aiškios..., nieko naujo nėra. Kamuolys yra aikštelės Rusijos pusėje“, – pareiškė jis.

J.-C.Junckeris nesutiko su Rusijos pateiktu projekto sustabdymo versija. ES gruodžio 9 dieną „South Stream“ tiesimo klausimu rengia susitikimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.