Premjeras tiki, kad išguito „Chevron“ pavyzdys neatgrasys kitų

Premjeras teigia tikintis, kad

A.Butkevičiaus teigimu, bus pasimokyta iš pernai padarytų klaidų.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Butkevičiaus teigimu, bus pasimokyta iš pernai padarytų klaidų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-12-10 11:09, atnaujinta 2018-01-19 13:15

„Dėl skalūnų dujų manau, kad esame padarę tam tikras klaidas. Lankantis Jungtinėse Valstijose, aiškiai išgirdome tam tikrų specialistų patarimus, kad kol nėra susitarta su visuomene, niekada nereikia tokių ambicingų planų pradėti įgyvendinti.

Jie deda didžiules pastangas ir dirba su visuomene ir tik įsitikinę, kad nėra jokių prieštaravimų, pradeda skalūnų paieškos darbus.

Tikiuosi, kad Lietuvoje tikrai atsiras norinčių dalyvauti žvalgybos darbuose ir tik laiko klausimas, kada tai prasidės“, - trečiadienį spaudos konferencijoje sakė premjeras.

Skalūnų žvalgybai Lietuvoje itin priešinosi Tauragės rajono Žygaičių bendruomenė, kuri baiminosi, kad skalūnų žvalgybai ir gavybai naudojami metodai kenks aplinkai. Stabdyti pirmąjį skalūnų konkursą siūlė kai kurie politikai, kurių iniciatyva buvo priimtos jų gavybą griežtinančios įstatymų pataisos.

Seimui pakeitus mokesčių, teisinę ir reguliavimo aplinką, pernai spalį JAV energetikos įmonė „Chevron“ pasitraukė iš konkurso, kuriame buvo vienintelė jo dalyvė.

Lietuvos geologijos tarnybos direktorius Jonas Satkūnas šią savaitę teigė, kad Lietuvos skalūnais domisi Kinijos naftos ir chemijos korporacija „Sinopec“, kurios mokslininkų delegacija šalyje lankėsi vasarą.

Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė antradienį teigė, kad naują konkursą ketinama skelbti kitų metų pradžioje.

Nuo 2015 metų skalūnų dujų gavyba pirmus trejus metus, bet ne ilgiau kaip iki 2020 metų, bus apmokestinama 1 proc. tarifu. Vėliau jis sieks 15 procentų. Įstatymo pataisas dar turi pasirašyti prezidentė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.