Barelis naftos nekainuoja nė 65 JAV dolerių

Naftos kaina pasiekė naują žemiausią pastarųjų penkerių metų ribą po to, kai du atskiri tyrimai dar kartą atkreipė dėmesį į perteklių pasaulinėje naftos rinkoje. Apie tai praneša BBC.

Manoma, kad vidutinėje ir ilgalaikėje perspektyvoje naftos kaina turėtų siekti 50-60 JAV dolerių už barelį.<br>123rf nuotr.
Manoma, kad vidutinėje ir ilgalaikėje perspektyvoje naftos kaina turėtų siekti 50-60 JAV dolerių už barelį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 11, 2014, 9:03 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 11:14 AM

Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narės pateikė naują savo prognozę, kurioje nurodoma, kad ateinančiais metais naftos paklausa visame pasaulyje turėtų kristi. Savo ruožtu atskiras Jungtinių Valstijų pareigūnų atliktas tyrimas rodo, kad netikėtai kilstelėjusi šalyje žaliavinės naftos pasiūla turėtų numušti kainas.

Nuo šių metų birželio vidurio „Brent“ markės naftos kaina jau sumenko apie 43 proc.

Dar trečiadienį šios „juodojo aukso“ rūšies kaina smuko 3,61 proc. ir pasiekė 64,41 JAV dolerio už barelį.

Kainų vertinimo institucijos „Platts“ ekspertas Jorge'as Montepeque'as teigia, kad naftos kainos gali smukti ir toliau.

„Manoma, kad vidutinėje ir ilgalaikėje perspektyvoje kaina turėtų siekti 50-60 JAV dolerių už barelį, – teigė jis BBC korespondentams. – Tai reiškia, kad dabartinės kainos gali kristi ir toliau, kol pagaliau daugiau ar mažiau susibalansuos. Manau, kad ateityje išvysime kainų šuolių ar didesnių nuosmukių, tačiau laipsniškai naftos barelio vertė gali pasiekti 50-60 JAV dolerių ribą“.

Savo ataskaitoje OPEC nurodo ateinančiais metais laukianti, kad naftos paklausa gali smukti iki 28,9 mln. barelių per dieną, t. y. beveik žemiausiai per pastaruosius 10 metų. Oficialus OPEC gavybos vidurkis sudaro 30 mln. barelių per dieną, o tai reiškia, kad rinkoje bus siūloma gerokai daugiau naftos, nei jos reikės.

Krinta Azijos įmonių akcijų vertė

Ketvirtadienį, po registruotų ir toliau smunkančių naftos kainų bei pasaulinėse rinkose pasigirdusio nerimo, smuko akcijų kainos Azijos vertybinių popierių rinkose. Apie tai praneša BBC.

Be to, spalį sumenko Japonijos kapitalo išlaidų mastas – toks krytis registruojamas pirmą kartą per pastaruosius penkis mėnesius. Įrenginių užsakymų rugsėjį-spalį sumažėjo net 6,4 proc., t. y. gerokai daugiau, nei prognozavo analitikai (2,4 proc.).

Šalies pagrindinis akcijų indeksas „Nikkei 225“, paviešinus informaciją, sumenko 0,9 proc. ir pasiekė 17256,76 punkto. Tiesa, dar šios savaitės pradžioje rodiklis buvo pakilęs aukščiausiai per pastaruosius 7,5 metų.

JAV dolerio vertė jenos atžvilgiu sumenko ir siekė 118,09 jenos, nors dar pirmadienį buvo registruota aukščiausia pastarųjų septynerių metų rodiklio riba – 121,86 jenos.

Po sumenkusio Volstrito pagrindinio S&P 500 akcijų indekso kryčio žemiausiai nuo šių metų lapkričio pradžios smunka ir Kinijos vertybinių popierių indeksai. Tokiu būdu Honkongo pagrindinis „Hang Seng“ indeksas krito 1,3 proc., o pagrindinis Šanchajaus vertybinių popierių biržos rodiklis sumenko 0,3 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.